Gorzki smak w ustach – jakie schorzenia wywołują takie objawy?

23.08.2023

Gorzki smak w ustach to zarówno nieprzyjemny, jak i krępujący problem. Sprawdź, jakie mogą być przyczyny goryczy w ustach i w jaki sposób łagodzić je domowymi sposobami, zanim lekarz ustali, co może być jego przyczyną.

Gorzki smak w ustach.jpg

Spis treści

Gorycz w ustach – przyczyny stomatologiczne
Gorzki smak w ustach – przyczyny ze strony układu oddechowego
Gorycz w ustach a kamica żółciowa
Gorzki posmak w ustach a choroby wątroby
Gorycz w ustach a refluks żołądkowo-przełykowy
Gorycz w ustach a choroby neurologiczne
Gorzki smak w ustach po lekach
Jak pozbyć się gorzkiego smaku w ustach?

Gorycz w ustach – przyczyny stomatologiczne

Gorzki smak w ustach kojarzy się przede wszystkim z problemami stomatologicznymi. Gorycz w to typowy objaw chorób przyzębia, a najczęściej spotykane spośród nich to zapalenie dziąseł i zapalenie przyzębia. Może to świadczyć o obecności ubytków próchnicowych. Są one efektem zmiękczania szkliwa przez kwasy będące wynikiem rozkładu cukru przez bakterie płytki nazębnej.

Kolejna możliwa przyczyna gorzkiego posmaku w ustach to nagromadzenie kamienia nazębnego. Gorycz towarzyszysz też zapaleniu języka i grzybicy jamy ustnej. Za jego powstanie odpowiadać może niewłaściwa higiena jamy ustnej, nieprawidłowe czyszczenie protez i aparatów ortodontycznych.

Z problemami stomatologicznymi takimi jak ubytki w zębach lub zapalenia dziąseł należy zgłaszać się do stomatologa. Specjalista ten nie zajmuje się tylko leczeniem zębów, lecz także tkanek je otaczających.

Sprawdź też: Higiena jamy ustnej w warunkach domowych

Gorzki smak w ustach – przyczyny ze strony układu oddechowego

Smak goryczy pojawić się może w przebiegu chorób układu oddechowego. Towarzyszy infekcjom toczącym się zarówno w górnych, jak i dolnych częściach tego układu. Gorzki posmak w ustach zaobserwować można przy m.in.:

  • przeziębieniu;
  • stanach zapalnych zatok;
  • polipach nosa;
  • zakażeniu SARS-CoV-2;
  • zapaleniu błony śluzowej gardła i migdałków podniebiennych;
  • ropnych zmianach płucnych.

Gorycz w ustach a kamica żółciowa

Smak goryczy w ustach może być jednym z objawów kamicy żółciowej. Choroba ta polega na tworzeniu się złogów w pęcherzyku żółciowym lub w przewodach żółciowych, które zaburzają transport żółci. Do ich powstania dochodzi na skutek wytrącania się z żółci m.in. białka, bilirubiny, cholesterolu. Goryczy w ustach w kamicy żółciowej towarzyszy zgaga, nudności, wymioty, brak apetytu, spadek masy ciała lub ataki kolki żółciowej charakteryzujące się ostrym bólem brzucha.

Przeczytaj również: Powiększona wątroba – o czym świadczy?

Gorzki posmak w ustach a choroby wątroby

Gorycz w ustach związana może być z chorobami wątroby. Gorzki posmak to wynik niedoboru cynku. Deficyt ten nasila odczuwanie wrażeń smakowych. Za metabolizm cynku odpowiedzialna jest wątroba. Jeśli zmagasz się z chorobami wątroby, powinieneś uważać na niedobory wspomnianego pierwiastka. Zaburzenia pracy tego narządu, do których należą m.in. wirusowe zapalenie wątroby typu B (tzw. WZW B), stłuszczenie i marskość czy choroby autoimmunologiczne wątroby, tłumaczą właśnie silniejsze odczuwanie gorzkiego smaku.

Gorycz w ustach a refluks żołądkowo-przełykowy

Kolejną z przyczyn gorzkiego smaku w ustach może być  tzw. refluks żołądkowo-przełykowy prowadzący do choroby refluksowej. Podczas refluksu dochodzi do cofania się kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Zaburzenie to stanowi efekt niesprawności mięśnia przełyku, który powinien blokować powrót nadtrawionych treści w górne partie przewodu pokarmowego. Poza gorzkim smakiem w ustach refluksowi towarzyszy zgaga, ból brzucha, odbijanie (puste, gorzkie lub kwaśne), czkawka i nudności.

Gorycz w ustach a choroby neurologiczne

Uczucie goryczy w ustach może być spowodowane uszkodzeniem nerwów odpowiedzialnych za odczuwanie smaku. Do uszkodzenia tzw. drogi smakowej doprowadzić mogą m.in.:

Skonsultuj swoje objawy z gastroenterologiem

  • zabiegi laryngologiczne;
  • zapalenie błony śluzowej języka;
  • stwardnienie rozsiane;
  • przewlekła niewydolność nerek;
  • niedobór witamin i pierwiastków;
  • uszkodzenie nerwu węchowego.

Gorzki smak w ustach po lekach

Gorzki smak w ustach może być skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków. Substancje czynne w lekach mogą oddziaływać na zlokalizowane na języku receptory smakowe. Efektem tego jest gorycz w ustach. Jednak związki aktywne zawarte w lekach o gorzkim smaku są zdolne do powodowania goryczy w ustach nawet wtedy, gdy znajdą się już w przewodzie pokarmowym. Stamtąd dostają się do krwiobiegu. Razem z krwią transportowane są po całym ciele i dostają się do śliny.

Kolejną przyczyną goryczy w ustach związanej z przyjmowaniem leków jest obniżanie przez nie poziomu cynku. Gorzki smak zaobserwować można w trakcie antybiotykoterapii, stosowania inhibitorów konwertazy angiotensyny (np. kaptoprylu), leków stymulujących wydzielanie kwasów żółciowych (np. pantoprazolu), przeciwgruźliczych czy moczopędnych.

Do jakiego lekarza należy zgłosić w przypadku zaburzeń smaku?

Jeśli gorzki smak w ustach nie jest związany z jedzeniem, zgłoś się do internisty lub lekarza rodzinnego. Specjalista na podstawie wnikliwego wywiadu i badania fizykalnego określi dalszą diagnostykę, która pozwoli ustalić przyczynę goryczy w ustach. Pacjent może zostać skierowany na dodatkowe badania krwi oraz na konsultację do innych specjalistów (np. neurologa lub gastrologa), w zależności od podejrzewanej przyczyny dolegliwości.

Jak pozbyć się gorzkiego smaku w ustach?

W pierwszej kolejności zadbaj o zdrowie jamy ustnej. Stosuj się do zasad higieny jamy ustnej – regularnie myj zęby, dziąsła i język oraz przestrzeń międzyzębową. Korzystaj z gotowych płynów o działaniu odświeżającym i przeciwbakteryjnym, miętowych drażetek i ziołowych naparów do płukania ust. Najskuteczniejsze zioła w zwalczaniu gorzkiego smaku to szałwia, korzeń prawoślazu i kwiat rumianku.

Przeczytaj także:

Utrata smaku objawy i możliwe choroby
Suchość w jamie ustnej - przyczyny i profilaktyka
Stwardnienie rozsiane - objawy, przyczyny i leczenie

Źródła
  1. P. Gajewski, A. Szczeklik, Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków 2019.
  2. K. Grungreiff, D. Reinhold, H. Wedemeyer, The role of zinc in liver cirrhosis, „Annals of Hepatology” 2016, nr 15, s. 7–16.
  3. S. Schiffman, Influence of medications on taste and smell, „World Journal of Otorhinolaryngology – Head and Neck Surgery” 2018, nr 4, s. 84–91.

Zobacz także

Ból gardła przy przełykaniu – o czym świadczy? Jakie badania zrobić?
Pierwsze objawyZdrowie na co dzieńLaryngologia

Ból gardła przy przełykaniu – o czym świadczy? Jakie badania zrobić?

Dolegliwość określana jako ból przy przełykaniu (odynofagia) to problem, który może mieć swoje źródło w stanach zapalnych, infekcjach, chorobach przełyku, a nawet nowotworach. Właściwa diagnoza oraz wdrożenie odpowiedniego leczenia są kluczowe dla zdrowia i poprawy komfortu codziennego życia. Sprawdź, jakie badania zrobić, do jakiego lekarza się udać i jak leczyć ból gardła przy przełykaniu.

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
GastrologiaDietetykaZdrowie na co dzień

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie

Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie.  Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.

Jęczmień na oku – przyczyny, objawy, leczenie
OkulistykaZdrowie na co dzień

Jęczmień na oku – przyczyny, objawy, leczenie

Jęczmień na oku to dość powszechna i nieprzyjemna dolegliwość. Choć w większości przypadków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, warto wiedzieć, skąd się bierze i jak sobie z nim radzić. Sprawdź, jakie są przyczyny i główne symptomy tej przypadłości i poznaj skuteczne metody leczenia jęczmienia na oku, zarówno te domowe, jak i wymagające konsultacji lekarskiej.