Hipoglikemia, a potocznie niedocukrzenie, to stan, który może przydarzyć się każdemu. Czy hipoglikemia to cukrzyca? Najczęściej z tym się kojarzy, ale spadek cukru może mieć miejsce nie tylko w przypadku tego schorzenia. Na jakie objawy niedocukrzenia trzeba zwrócić uwagę? Czy hipoglikemia jest wyleczalna? Tego wszystkiego – i jeszcze więcej – dowiesz się z poniższego artykułu.

Spis treści
Co to jest hipoglikemia?
Hipoglikemia to stan, w którym poziom glukozy (cukru) we krwi spada poniżej normy, czyli poniżej około 70 mg/dl (3,9 mmol/l). Glukoza to główne źródło energii dla organizmu – szczególnie dla mózgu. Gdy jej poziom spada, ciało zaczyna wysyłać sygnały ostrzegawcze. Stan ten może być niebezpieczny, zwłaszcza jeśli nie zostanie szybko rozpoznany i odpowiednio leczony. Hipoglikemia może prowadzić do zaburzeń świadomości, drgawek, a w skrajnych przypadkach nawet do śpiączki.
Jakie są przyczyny hipoglikemii?
Hipoglikemia jako powikłanie cukrzycy (najczęstsza przyczyna hipoglikemii), przeważnie rozwija się na skutek błędów w jej leczeniu:
- za duża dawka insuliny lub leków doustnych (np. pochodne sulfonylomocznika),
- pominięcie lub opóźnienie posiłku,
- nadmierny wysiłek fizyczny, do którego nie została dostosowana dawka leków lub posiłku,
- spożycie alkoholu, zwłaszcza na czczo (hamuje uwalnianie glukozy z wątroby),
- zaburzony mechanizm metabolizowania leków i glukozy w wyniku upośledzenia funkcji nerek lub wątroby,
- utrata zdolności rozpoznawania objawów hipoglikemii (tzw. hipoglikemia bez objawów ostrzegawczych),
- maskowanie objawów hipoglikemii przez inne przyjmowane leki.
Czy może wystąpić hipoglikemia bez cukrzycy? Niedocukrzenie może być objawem choroby lub zaburzenia niezwiązanego bezpośrednio z cukrzycą, np.:
- insulinoma – guz trzustki wydzielający insulinę niezależnie od poziomu glukozy,
- niewydolność nadnerczy (np. choroba Addisona) – w wyniku braku kortyzolu dochodzi do zaburzeń glukoneogenezy,
- niedoczynność przysadki mózgowej – wpływ na cały układ hormonalny, także na kontrolę poziomu glukozy,
- zakażenie ogólnoustrojowe, sepsa – zwiększone zużycie glukozy przez organizm,
- nowotwory nieendokrynne, produkujące czynniki insulinopodobne.
Niedocukrzenie może wystąpić także u osób niechorujących na cukrzycę ani inne poważne choroby. Co należy do takich sytuacji?
- hipoglikemia reaktywna (poposiłkowa),
- długie przerwy między posiłkami albo pominięcie posiłku (szczególnie przy dużym wysiłku fizycznym),
- intensywny wysiłek fizyczny bez wcześniejszego przygotowania i zjedzenia odpowiedniego posiłku,
- spożycie alkoholu na czczo,
- niektóre leki (np. salicylany, chinina, beta-blokery – u wrażliwych osób).
Objawy niedocukrzenia – na które oznaki warto zwrócić uwagę?
Organizm zwykle ostrzega przed niedocukrzeniem – ważne, by znać sygnały spadku cukru i umieć je rozpoznać.
Objawy ogólne to przede wszystkim:
- drżenie rąk,
- zimne poty,
- bladość skóry,
- uczucie silnego głodu,
- uczucie osłabienia,
- kołatanie serca.
Do objawów neurologicznych hipoglikemii zaliczamy:
- zaburzenia koncentracji i rozkojarzenie,
- trudności w mówieniu i dezorientacja,
- senność, splątanie,
- zaburzenia widzenia,
- nagłe zmiany nastroju, drażliwość, zachowanie nieadekwatne do sytuacji,
- bóle i zawroty głowy,
- w ciężkich przypadkach: drgawki, utrata przytomności, śpiączka.
Hipoglikemia – jakie badania wykonać?
W diagnostyce hipoglikemii pomocne są następujące badania:
- pomiar poziomu glukozy we krwi – w laboratorium lub glukometrem (najszybszy i najprostszy sposób, jeśli podejrzewasz u siebie spadek cukru),
- doustny test tolerancji glukozy (OGTT) – szczególnie przy podejrzeniu hipoglikemii reaktywnej,
- badanie poziomu hormonów (hormony tarczycy, diagnostyka czynności kory nadnerczy) – w podejrzeniu zaburzeń hormonalnych,
- badania obrazowe – w rzadkich przypadkach, np. przy podejrzeniu guza trzustki.
Na czym polega leczenie hipoglikemii?
Jak już dobrze wiesz, hipoglikemia sama w sobie nie jest chorobą, a powikłaniem lub objawem innych schorzeń. W związku z tym jej leczenie zależy od przyczyny, która ją spowodowała, a także od nasilenia. Jeśli hipoglikemia wystąpiła jako powikłanie cukrzycy, leczenie polega na podaniu szybko przyswajalnych węglowodanów (glukoza w tabletkach, sok owocowy, cukier) i dostosowaniu dawek insuliny lub leków tak, aby zapobiegać podobnym incydentom w przyszłości. W tym celu warto zadbać także o prawidłową kaloryczność posiłków i stałe pory ich przyjmowania oraz o dostosowywanie dawki leków lub insuliny do wysiłku fizycznego.
Jeżeli hipoglikemia pojawiła się jako objaw innej choroby, poza podaniem choremu glukozy, leczenie będzie uzależnione od tego, co ją spowodowało – unormowanie poziomu hormonów w przypadku ich zaburzeń, leczenie guza insulinowego, leczenie sepsy.
Jak zapobiegać hipoglikemii?
Profilaktyka w unikaniu hipoglikemii jest kluczowa – szczególnie dla osób z cukrzycą. Oto najważniejsze zalecenia:
- regularne monitorowanie poziomu glukozy za pomocą glukometru – prowadź dzienniczek samokontroli, w którym będziesz zapisywać wyniki poziomu cukru,
- jedzenie posiłków o stałych porach i unikanie ich omijania – w razie potrzeby wprowadź małe przekąski pomiędzy posiłkami lub przed snem,
- odpowiednie planowanie wysiłku fizycznego i dostosowanie dawek leków, posiłek przed wysiłkiem fizycznym,
- unikanie alkoholu bez posiłku – alkohol zwiększa ryzyko hipoglikemii nawet kilka godzin po jego spożyciu,
- regularne konsultacje z lekarzem diabetologiem lub endokrynologiem i przestrzeganie jego zaleceń,
- noszenie przy sobie słodkiej przekąski lub glukozy,
- zadbanie o edukację swoich bliskich z zakresu objawów hipoglikemii i udzielania pierwszej pomocy.
Jak wesprzeć osobę z hipoglikemią? Pierwsza pomoc
- Jeżeli osoba jest przytomna, jak najszybciej podaj jej coś słodkiego do spożycia: cukierek, sok owocowy, glukoza w tabletkach lub żelu. Utrzymuj z nią kontakt i kontroluj jej stan.
- Jeśli osoba jest nieprzytomna, ułóż ją w pozycji bezpiecznej i natychmiast wezwij pogotowie.
- Kontroluj, czy nieprzytomna osoba oddycha – jeśli nie, natychmiast rozpocznij RKO.
Zobacz także: Hiperglikemia (przecukrzenie) – objawy, diagnoza i metody leczenia
Co to jest hipoglikemia reaktywna?
Hipoglikemia reaktywna, nazywana też hipoglikemią poposiłkową, to szczególny rodzaj niedocukrzenia, który pojawia się 2-5 godzin po jedzeniu. Jak do tego dochodzi? Zmniejsza się poziom insuliny uwolnionej po posiłku, wzrasta poziom glukozy, co skutkuje ponownym, nadmiernym wyrzutem insuliny, a poziom cukru obniża się i dochodzi do hipoglikemii reaktywnej.
Mechanizm tego zjawiska nie jest do końca jasny, ale często występuje u osób z insulinoopornością, w stanach przedcukrzycowych i u chorych na cukrzycę typu 2. Czasem hipoglikemia reaktywna może pojawiać się także po operacjach żołądka. Czy hipoglikemia reaktywna jest niebezpieczna? Nieleczona – owszem. Co więc robić? Leczenie opiera się głównie na modyfikacji diety – unikaniu cukrów prostych oraz na jedzeniu małych porcji jedzenia co kilka godzin. Są też przypadki wymagające leczenia farmakologicznego.
Czy hipoglikemia jest niebezpieczna?
Tak – nieleczona hipoglikemia może prowadzić do poważnych powikłań neurologicznych, a nawet śmierci. Na szczęście, przy odpowiedniej wiedzy i szybkiej reakcji, można skutecznie jej zapobiegać i kontrolować ryzyko. Jeżeli Ty lub ktoś z Twoich bliskich ma cukrzycę – pamiętaj, że wiedza i profilaktyka to najlepsza ochrona. Zadbaj o regularne pomiary cukru, dietę i edukację, a Twój organizm Ci za to podziękuje!




