Dieta przeciwnowotworowa – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko nowotworu?

16.02.2023

Specjaliści zwracają uwagę na sposób odżywiania jako jeden z czynników sprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta pełnić może funkcję ochronną. Dowiedz się więcej na temat diety w prewencji nowotworów w związku z obchodzonym 4 lutego Międzynarodowym Dniem Walki z Rakiem.

Dieta nowotworowa.jpg

Spis treści

Czym jest dieta nowotworowa?
Dieta przeciwnowotworowa – główne zasady
Jakie składniki działają antynowotworowo?

Obserwowany wzrost zachorowań na nowotwory stanowi poważny problem zdrowia publicznego. W jego ograniczaniu ważną rolę odgrywa profilaktyka, której ważnym elementem jest dieta przeciwnowotworowa. Sprawdź, które produkty spożywcze znane są z przeciwnowotworowych właściwości.

Czym jest dieta nowotworowa?

Choroby nowotworowe to główna przyczyna zgonów w Polsce, ale i w wielu innych krajach rozwiniętych. Najczęstszymi nowotworami, które są związane z nieprawidłowym odżywianiem, są m.in. rak jelita grubego, żołądka, jamy ustnej oraz przełyku. W mniejszym stopniu nieprawidłowa dieta może wpływać również na rozwój raka wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerki. Odpowiednie działania zapobiegawcze mogą w znacznym stopniu zredukować ryzyko rozwoju tych chorób. Na profilaktykę nowotworów duży wpływ ma także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Sposób żywienia ukierunkowany na zapobieganie chorobom nowotworowym nazywany jest dietą nowotworową, dietą antynowotworową czy dietą przeciwnowotworową. Poznaj główne zasady takiej diety i składniki, które są jej podstawą.

Dieta przeciwnowotworowa – główne zasady

Główne zasady diety antynowotworowej są następujące:

  1. Dieta powinna być różnorodna i zbilansowana (mieć odpowiedni udział składników pokarmowych) oraz pokrywać indywidualne zapotrzebowanie energetyczne. W ten sposób ryzyko nadmiernej masy ciała jest ograniczone, a to ono odpowiada w dużej mierze za zmiany nowotworowe.
  2. W jadłospisie powinny się znajdować warzywa i owocowe. Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia minimalne ich spożycie na dzień wynosi 400 g w co najmniej 5 porcjach. Warzywa i owoce zawierają antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki uszkadzające komórki i inicjujące proces nowotworowy.
  3. Ograniczenie czerwonego mięsa (np. wieprzowiny, wołowiny, baraniny) i przetworzonych produktów mięsnych (wędlin). Ich spożycie nie powinno przekraczać 500 g tygodniowo. Zamiast czerwonego mięsa warto wprowadzić do diety białe mięso i ryby.
  4. Unikanie nadmiernego spożycia soli. Zalecana dzienna dawka to do 6 g (łyżeczka).
  5. Unikanie alkoholu. Nie powinno się przekraczać granicy 2 porcji standardowych (tzn. 20 g czystego 100-procentowego alkoholu) dziennie.
  6. Ograniczenie wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, słodkich napojów, dań typu fast food, wyrobów cukierniczych i słodyczy.
  7. Ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepszym źródłem tłuszczu są oleje roślinne tłoczone na zimno, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
  8. Dostarczanie błonnika pokarmowego. Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski osoba dorosła powinna spożywać go co najmniej 25 g dziennie.
  9. Powinno się unikać wędzenia i smażenia w wysokich temperaturach. Te techniki kulinarne wzmagają narażenie na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – substancje, które mogą działać rakotwórczo.

Jakie składniki działają antynowotworowo?

Liczne badania dowiodły, że niektóre związki odgrywają istotną rolę w prewencji chorób nowotworowych, a ich działanie będzie tym większe, im więcej i częściej pojawiać się będą w jadłospisie. Do substancji, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające (usuwające wolne rodniki, które działają szkodliwie na komórki), ochronne na materiał genetyczny lub przeciwzapalne należą przede wszystkim:

Skonsultuj swoje problemy z dietetykiem

  • witamina C (m.in.: acerola, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, cytryny, pomarańcze),
  • witamina E (m.in.: oleje roślinne, orzechy, produkty pełnoziarniste),
  • karotenoidy (głównie pomarańczowe i czerwone warzywa oraz owoce, zielone warzywa liściaste),
  • witamina D (głównie ryby morskie – dorsz, łosoś, śledź, węgorz, makrela – grzyby shiitake, jaja, mleko, oleje roślinne, wątroba),
  • wapń (m.in.: mleko i przetwory mleczne, jarmuż, nasiona roślin strączkowych),
  • selen (m.in.: orzechy brazylijskie, nasiona roślin strączkowych, grzyby, przetwory mleczne),
  • błonnik pokarmowy (głównie pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, warzywa),
  • resweratrol (czerwone wino, winogrona, owoce jagodowe),
  • likopen (m.in.: pomidory, arbuzy, papaje, morele),
  • hesperydyna (liście mięty pieprzowej i gorzkie pomarańcze),
  • sulforafan (warzywa krzyżowe, w tym głównie kiełki brokuła, brokuł, kapusta i brukselka),
  • glutation (m.in.: grzyby, surowe, zielone warzywa, orzechy włoskie).

Należy jednak pamiętać, że niezależnie od korzystnego działania tych substancji, dieta powinna być zbilansowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb energetycznych.

Źródła
  1. M. Brzegowy, M. Maciejewska-Cebulak, K. Turek, Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej, Wydawnictwo M, Kraków 2018.
  2. A. Lewandowska, Dieta antyrakowa. Przepisy na zdrowe życie, Wydawnictwo RM, Warszawa 2021.
  3. C.L. Rock, C. Thomson, T. Gansler I wsp., American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention, „Cancer Journal for Clinicians” 2020, t. 70, nr 4, s. 245–271.
  4. Krajowy Rejestr Nowotworów, Dieta, online: https://onkologia.org.pl/pl/dieta [dostęp: 01.02.2022].

Zobacz także

Co oznaczają plamy wątrobowe? Kiedy udać się do lekarza?
DermatologiaZdrowie na co dzień

Co oznaczają plamy wątrobowe? Kiedy udać się do lekarza?

Skóra pełni funkcje ochronne, a oprócz tego stanowi ważne źródło informacji na temat stanu zdrowia. Źródłem niepokoju bywają plamy pigmentacyjne, zwane potocznie plamami wątrobowymi. Choć sama nazwa może sugerować powiązanie z chorobami wątroby, w rzeczywistości nie ma z nimi nic wspólnego. Sprawdź, jakie są przyczyny takich zmian, jak je rozpoznać i poznaj sposoby zmniejszenia ryzyka ich powstania..

Czym może być spowodowane drętwienie nóg i jakie są opcje leczenia?
Zdrowie na co dzieńNeurologiaOrtopedia

Czym może być spowodowane drętwienie nóg i jakie są opcje leczenia?

Uczucie drętwienia nóg jest dość powszechnym doświadczeniem, które może wynikać z różnych przyczyn – od tych prostych, jak długie siedzenie w jednej pozycji, po poważne, np. schorzenia neurologiczne lub dotyczące układu krążenia. Choć w wielu przypadkach jest to objaw przejściowy, powtarzające się lub długotrwałe drętwienie nóg może świadczyć o poważniejszych problemach zdrowotnych. Sprawdź, jakie są możliwe przyczyny drętwienia nóg, na czym polegają diagnostyka i leczenie.

Bezpieczeństwo na wakacjach – jak chronić się przed słońcem, owadami i bezpiecznie spędzać czas nad wodą?
Zdrowie na co dzień

Bezpieczeństwo na wakacjach – jak chronić się przed słońcem, owadami i bezpiecznie spędzać czas nad wodą?

Lato to czas wytchnienia, przygód i relaksu. Aby jednak w pełni cieszyć się wakacyjnym odpoczynkiem, kluczowe jest zadbanie o nasze bezpieczeństwo i zdrowie. Ważne są zarówno odpowiednie przygotowania do wyjazdu, jak i bezpieczne zachowania w trakcie trwania urlopu: ostrożność nad wodą (szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży), ochrona przed owadami i słońcem oraz odpowiednie nawodnienie. Sprawdź, jak powinny wyglądać bezpieczne wakacje.