Witamina D – normy, źródła i oddziaływanie na organizm

23.11.2022

Witamina D, zwana także witaminą słońca, znana jest przede wszystkim jako główny element profilaktyki i leczenia krzywicy, osteomalacji i osteoporozy. Dostarczana jest do organizmu razem z pożywieniem, a syntetyzowana również w skórze w wyniku działania promieniowania UV.

witamina d.jpg

Spis treści

Witamina D – jaką pełni funkcję w naszym organizmie?
Witamina D – normy
Do jakiego lekarza się zgłosić?
Witamina D – źródła
Niedobór witaminy D – przyczyny i skutki

Witamina D to w rzeczywistości grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Wykazuje ona szeroki wpływ na organizm, lecz najbardziej znana jest z oddziaływania na układ kostny – utrzymywanie prawidłowej struktury i funkcji kośćca. Sprawdź, jakie są źródła witaminy D i w jakich ilościach powinna być ona przyjmowana.

Witamina D – jaką pełni funkcję w naszym organizmie?

Witamina D odgrywa bardzo istotną rolę i wspiera funkcjonowanie wielu układów w ludzkim organizmie. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, odpowiada za właściwą mineralizację kości, pobudza różnicowanie komórek w układzie krwiotwórczym. Witamina D znana jest z działania immunomodulującego – moduluje odpowiedź limfocytów (komórek układu odpornościowego należących do białych krwinek) i produkcję cytokin prozapalnych (związków powodujących stan zapalny). W efekcie witamina D odpowiada za ograniczenie reakcji zapalnej i alergicznej w organizmie.

Wspomniane działanie witaminy D przekłada się na ograniczenie rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, metabolicznych, autoimmunologicznych i zakażeń. Witamina D zmniejsza też ryzyko cukrzycy poprzez nasilenie wytwarzania i sekrecji insuliny (jej wydzielania do krwi). W ostatnich latach naukowcy udowodnili także, że niedobór witaminy D może być czynnikiem ryzyka stwardnienia rozsianego – nieuleczalnej choroby układu nerwowego.

Warto też wspomnieć o korzyściach z dostarczania odpowiedniej dawki witaminy D przez kobiety w ciąży. Spełnianie norm witaminy D redukuje ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego (niebezpiecznego wzrostu ciśnienia tętniczego pod koniec ciąży), cukrzycy ciążowej, ciężkiego krwotoku poporodowego czy niskiej masy urodzeniowej dziecka. Niedobór witaminy D przyczynia się do występowania powtarzających się poronień.

Osoby narażone na niedobór witaminy D to przede wszystkim osoby starsze, otyłe, z nadciśnieniem tętniczym lub cukrzycą, z chorobami autoimmunologicznymi (m.in. chorobą Hashimoto), przewlekłymi chorobami nerek i wątroby, alergiami i zaburzeniami wchłaniania składników z przewodu pokarmowego.

Witamina D – normy

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D przedstawione przez Polski Instytut Żywności i Żywienia jest następujące:

  • niemowlęta – poziom bezpieczny: 10 µg, norma zalecana: 20 µg,
  • dzieci w wieku 1–9 lat – poziom bezpieczny: 10 µg, norma zalecana: 15 µg,
  • młodzież i osoby powyżej 60 lat – poziom bezpieczny: 5 µg, norma zalecana: 10 µg.

Specjaliści Agencji Żywności i Leków (FDA) zalecają dzienne dawki witaminy D u dzieci powyżej 4 lat i osób dorosłych, które przyjmują ponad 2000 kcal/dobę, na poziomie 10 µg. Kobiety ciężarne to grupa, która w sposób szczególny powinna zadbać o należyty poziom witaminy D. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dla kobiet spodziewających się dziecka o prawidłowym poziomie BMI i bez obciążeń, które sprzyjają deficytowi witaminy D, rekomendowana dawka wynosi 1500–2000 IU (37,5–50 µg) na dobę. W przypadku ciężarnych otyłych i należących do grup ryzyka niedoboru witaminy D rozważane powinno być zastosowanie wyższej dawki – do 4000 IU (100 µg) na dobę.

Do jakiego lekarza się zgłosić?

Odpowiedni dobór preparatu z witaminą D oraz dawkę możemy uzyskać na wizycie u lekarza pierwszego kontaktu – internisty lub lekarza rodzinnego. Gdy objawy wskazują na poważne niedobory tej witaminy lub zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie, pacjent może zostać skierowany do endokrynologa. To specjalista zajmujący się chorobami układu dokrewnego odpowiedzialnego za wydzielanie hormonów i regulację m.in. produkcji witaminy D3.

Witamina D – źródła

W zależności od źródła pochodzenia specjaliści rozróżniają witaminę D2 i D3. Pierwsza z nich nazywana jest inaczej ergokalcyferolem. Naturalnie występuje w organizmach roślinnych. Druga zaś określana jest jako cholekalcyferol. Naturalnie obecna jest w organizmach zwierzęcych. Zastanawiasz się, gdzie występuje witamina D? Niewątpliwie wśród najbardziej znanych źródeł witaminy D znajduje się mięso takich ryb, jak: łosoś, dorsz, makrela, sardynki, tuńczyk, śledź czy węgorz. Bogaty w witaminę D jest tran – olej uzyskiwany z wątroby ryb. Ważnymi jej źródłami są również: żółtko jaj, wątroba, ser, niektóre grzyby. Inne źródło witaminy D stanowią suplementy diety.

Mówiąc o źródłach witaminy D, należy wspomnieć o jej wytwarzaniu w skórze wystawionej na działanie promieniowania słonecznego. Większość ludzi powinna być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę D w ten sposób. Czas konieczny do wytworzenia witaminy D w ilości, która zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu, determinowany jest przez:

  • wiek – synteza witaminy D spada z wiekiem,
  • korzystanie z filtrów przeciwsłonecznych i stopień odsłonięcia ciała,
  • masę ciała – tkanka tłuszczowa ogranicza wchłanianie witaminy D do krwi,
  • pigmentację skóry – im ciemniejsza jest skóra, tym niższe okazuje się wytwarzanie witaminy D.

Aby organizm mógł wyprodukować witaminę D, zaleca się codzienne przebywanie na słońcu:

  • z odkrytymi przedramionami, rękami lub nogami (minimum 18% odkrytego ciała),
  • bez kremu przeciwsłonecznego,
  • w godzinach 10.00–15.00,
  • bez zachmurzenia lub smogu,
  • przez co najmniej 15 minut (w przypadku długotrwałej ekspozycji należy stosować odpowiednie kremy z filtrem UV).

Słońce docierające do skóry przez szybę czy sztuczne źródła promieniowania UV, takie jak solarium, nie zapewnią syntezy witaminy D.

Niedobór witaminy D – przyczyny i skutki

Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy D jest niewystarczająca ekspozycja na promieniowanie słoneczne lub niedostateczna podaż tego składnika razem z pożywieniem. Markerem zawartości witaminy D w organizmie jest pomiar stężenia 25-hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D3] we krwi. Do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D należą m.in. osoby: starsze, otyłe (z BMI > 30), zmagające się z chorobami wątroby, nerek, przewlekłymi chorobami jelit, z zespołami zaburzeń trawienia i wchłaniania, cukrzycą.

Niedobór witaminy D u dzieci jest przyczyną zahamowania wzrostu i krzywicy. Grozi rozmiękaniem kości (osteomalacją) i osteoporozą. Podnosi ryzyko złamań i zwyrodnień układu kostnego. Prowadzi do osłabienia odporności, zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór witaminy D może podnosić też ryzyko chorób autoimmunologicznych i nowotworowych.

Poziom 25(OH)D3 poniżej 30 µg/ml (w niektórych laboratoriach <75 nmol/l) wskazuje na niewystarczającą ilość witaminy D w organizmie. Wartości poniżej 20 µg/ml (<50 nmol/l) są stanem ciężkiego niedoboru, który powinien być leczony ściśle pod kontrolą lekarza. Wynik >20–30 µg/ml (50–75 nmol/l) wymaga suplementacji. Wartości >30–50 µg/ml (>75–125 nmol/l) są uznawane za prawidłowe. Poziom >50–100 µg/ml (>125–250 nmol/l) oznacza stężenie wysokie. Ponad 100 µg/ml (> 250 nmol/l) to poziom potencjalnie toksyczny. Wartości przekraczające 200 µg/ml (> 500 nmol/l) oznaczają poziom toksyczny i hiperwitaminozę. Należy pamiętać, że wyniki badań krwi należy skonsultować z lekarzem.

Źródła
  1. A. Grafka, M. Łopucki, J. Kuna i wsp., Rola witaminy D w organizmie, „Journal of Laboratory Diagnostics” 2019, t. 55, nr 1, s. 55–60.
  2. M. Walicka, A. Jasik, M. Paczyńska i wsp., Niedobór witaminy D – problem społeczny, „Postępy Nauk Medycznych” 2019, t. XXXII, nr 1, s. 14–22.
  3. A. Wiesner, P. Paśko, Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, „Farmacja Polska” 2021, t. 77, nr 1, s. 40–47.
  4. D. Wnęk, Witamina D – skutki jej niedoboru i nadmiaru oraz źródła pokarmowe, Medycyna praktyczna dla pacjentów 2021, online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62906,witamina-d [dostęp:14.11.2022].

Zobacz także

Zapalenie krtani – przyczyny, objawy, leczenie
Zdrowie na co dzieńLaryngologia

Zapalenie krtani – przyczyny, objawy, leczenie

Krtań – istotna część układu oddechowego człowieka – odgrywa ważną rolę w procesie mowy i ochrony dolnych dróg oddechowych. Niestety, ten delikatny narząd może zostać dotknięty stanem zapalnym, określanym jako zapalenie krtani. Ta dolegliwość – choć często postrzegana jako niegroźna – może prowadzić do poważnych komplikacji, zwłaszcza u dzieci, jeśli nie zostanie właściwie zdiagnozowana i skutecznie leczona. Sprawdź, jakie są przyczyny, najważniejsze objawy i jak wygląda leczenie tej dolegliwości.

Zapalenie mieszków włosowych – przyczyny, objawy, leczenie
DermatologiaZdrowie na co dzień

Zapalenie mieszków włosowych – przyczyny, objawy, leczenie

Zapalenie mieszków włosowych to częsta dolegliwość dermatologiczna, która dotyka zarówno kobiety, jak i mężczyzn. W przebiegu tego schorzenia na skórze pojawiają się czerwone grudki, a towarzyszy im świąd i pieczenie. Choć w wielu przypadkach ma ono łagodny przebieg, niekiedy może prowadzić do groźniejszych powikłań, takich jak bolesne zmiany ropne. Sprawdź, jakie są przyczyny zapalenia mieszków włosowych i poznaj skuteczne metody jego leczenia oraz profilaktyki!

Ból gardła przy przełykaniu – o czym świadczy? Jakie badania zrobić?
Pierwsze objawyZdrowie na co dzieńLaryngologia

Ból gardła przy przełykaniu – o czym świadczy? Jakie badania zrobić?

Dolegliwość określana jako ból przy przełykaniu (odynofagia) to problem, który może mieć swoje źródło w stanach zapalnych, infekcjach, chorobach przełyku, a nawet nowotworach. Właściwa diagnoza oraz wdrożenie odpowiedniego leczenia są kluczowe dla zdrowia i poprawy komfortu codziennego życia. Sprawdź, jakie badania zrobić, do jakiego lekarza się udać i jak leczyć ból gardła przy przełykaniu.