Pracownicy idą po zdrowie z Ground Miles!

Rozpoczęła się kolejna edycja globalnej kampanii „Ground Miles Challenge", która w tym roku inspiruje pracowników firm do wspólnego chodzenia dla zdrowego serca. Każdy krok liczony jest przy pomocy bezpłatnej aplikacji Ground Miles. Wszyscy uczestnicy chodząc wygrywają zdrowie, a Ci którzy do 24 listopada przejdą najwięcej, dodatkowo puchar i możliwość wyboru fundacji, którą wesprze Grupa LUX MED.

Przejście już kilku kilometrów dziennie wpływa korzystanie na stan zdrowia serca. Właśnie dlatego kampania „Ground Miles Challenge", zainaugurowana przez międzynarodową grupę medyczną BUPA, której częścią jest Grupa LUX MED, oraz Światową Federację Serca, angażuje firmy i pracowników do zwiększenia aktywności fizycznej poprzez wspólne chodzenie. Dr n. med. Grzegorz Juszczyk, Dyrektor Działu Profilaktyki Korporacyjnej Grupy LUX MED komentuje - w trakcie poprzedniej edycji kampanii osoby, które spacerowały w grupach, czuły zdecydowanie większą mobilizację i pokonywały około czterokrotnie większy dystans niż chodząc samotnie. Warto zatem podjąć wyzwanie wspólnie ze swoimi współpracownikami.

Przygotowana na smartfony bezpłatna aplikacja „Ground Miles" pozwala tworzyć zespoły, śledzić pokonaną odległość, wyznaczać cele, porównywać wyniki i zdobywać odznaki. Dzięki temu wspólne chodzenie dla serca jest angażującą formą integracji dla uczestników kampanii. Zwycięski zespół, który łącznie w czasie trwania akcji pokona najwięcej kilometrów pieszo, zostanie nagrodzony honorowym pucharem dla firmy oraz wybierze jedną spośród zaproponowanych przez Grupę LUX MED fundacji związanych z działalnością na rzecz serca, na którą zostanie przekazane 10 000 zł. Aby wziąć udział w wyzwaniu wystarczy wysłać zgłoszenie zawierające imię i nazwisko przedstawiciela firmy, nazwę firmy i propozycję nazwy grupy na adres profilaktyka@luxmed.pl. W odpowiedzi przesłany zostanie kod grupy, który trzeba wpisać w aplikacji.

Dlaczego chodzenie?

To bardzo prosta, ale przede wszystkim bezpieczna aktywność fizyczna dla osób w każdym wieku i prowadzących różny tryb życia i pracy. Nie wymaga specjalistycznego treningu czy sprzętu i z łatwością można ją włączyć do codziennego planu dnia. To doskonała forma ćwiczeń aerobowych zwiększających poziom energii w organizmie, obniżających stres i korzystnie wpływających na sen - w ten sposób istotnie zmniejsza się ryzyko chorób serca. Poświęcając zaledwie 150 minut tygodniowo, można znacznie poprawić kondycję swego serca, ogólną kondycję fizyczną oraz samopoczucie.

„Chodzenie to dla człowieka naturalna forma ruchu. Stanowi również doskonałą formę profilaktyki chorób serca tj. nadciśnienia tętniczego czy choroby niedokrwiennej serca. Chodzenie ma dodatkowo wpływ na poprawę stanu naczyń wieńcowych i sprawia, że serce staje się bardziej wydolne, a ciśnienie krwi osiąga większą stabilność. Przy okazji dotleniamy cały organizm" - komentuje dr hab. n. med. Marcin Grabowski, kardiolog, członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, zrzeszonego w Światowej Federacji Serca.

Aplikację „Ground Miles" na smartfony i tablety można pobrać bezpłatnie z Apple AppStore lub Google Play. Aby uzyskać więcej informacji i wziąć udział w przedsięwzięciu, należy wejść na stronę groundmiles.bupa.com/challenge