Ponad 200 łóżek szpitalnych dla pacjentów onkologicznych. LUX MED uruchamia nowoczesny szpital na Żoliborzu

20.07.2016

W pierwszym kwartale 2017 roku Grupa LUX MED uruchomi nowoczesny szpital onkologiczny na warszawskim Żoliborzu. W szpitalu będzie łącznie ponad 200 łóżek, w tym ponad 30 łóżek chemioterapii dziennej.

Równo rok temu Grupa LUX MED przejęła warszawskie szpitale onkologiczne Magodent i - zgodnie z zapowiedziami - intensywnie rozwija zakres usług onkologicznych.

Jesteśmy największym prywatnym świadczeniodawcą usług medycznych w Polsce i przygotowując ofertę odpowiadamy na potrzeby zdrowotne Polaków. Wczesna diagnostyka i skuteczne leczenie onkologiczne są dzisiaj w naszym kraju wyzwaniem, dlatego inwestujemy bardzo duże środki nie tylko w infrastrukturę, aby pomóc pacjentom onkologicznym wrócić do zdrowia - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

Szpital umożliwi kompleksową diagnostykę i leczenie pacjentów onkologicznych w unikalnym w Polsce standardzie. Będą w nim realizowane najbardziej zaawansowane procedury endoskopowe, a także badania z zakresu tomografii komputerowej. Siedem stanowisk znajdzie się na oddziale intensywnej terapii medycznej. W ośrodku będzie również oddział chemioterapii dziennej. Łączna powierzchnia użytkowa szpitala to blisko 9 000 metrów².

Zespół medyczny ośrodka będzie rozbudowywany wokół doświadczonej kadry szpitali Magodent. Organizacja szpitala umożliwia przejście od standardowego na rynku modelu ordynatorskiego do modelu konsultanckiego, co pozwala położyć szczególny akcent na spersonalizowaną terapię i odpowiednią komunikację z pacjentem, zakładającą również wsparcie podczas adaptacji pacjenta
w nowej, trudnej sytuacji. Dużą rolę będzie w tym odgrywać m.in. funkcja opiekuna medycznego, która zdejmie część obowiązków z personelu pielęgniarskiego i pomoże zapewnić pacjentowi pełniejszą, bardziej wszechstronną opiekę. W szpitalu będą prowadzone również badania kliniczne, które zapewnią pacjentom dostęp do leczenia najnowocześniejszymi lekami.

Szpital przy ul. Elbląskiej to już nasz ósmy ośrodek hospitalizacyjny i trzeci specjalizujący się w onkologii. Umieralność z powodu nowotworów złośliwych jest w Polsce wyższa niż średnia w krajach Unii Europejskiej, a zachorowalność stale rośnie, więc LUX MED angażuje znaczną część swojego potencjału by sprostać potrzebom naszych pacjentów - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.