Nowoczesne Pielęgniarstwo podczas VII Akademii Pielęgniarek i Położnych

23.11.2015 r.

W sobotę 14 listopada Grupa LUX MED zorganizowała już VII Akademię Pielęgniarek i Położnych, która odbyła się w Warszawie. Pośród ponad 370 gości Akademii znalazły się m.in. pielęgniarki i położne z Wielkiej Brytanii.

Tegoroczna Akademia Pielęgniarek i Położnych Grupy LUX MED odbyła się pod hasłem „Nowoczesne pielęgniarstwo/położnictwo w zintegrowanym modelu opieki nad pacjentem".

W Akademii wzięło udział ponad 370 osób, w tym m.in. pielęgniarki z Wielkiej Brytanii, Arabii Saudyjskiej oraz Nowej Zelandii, które zatrudnione są w Bupa. Uczestnicy mogli wysłuchać trzynastu prelekcji dotyczących nowoczesnego pielęgniarstwa i położnictwa, w tym np. „ICNP - czym jest i jak ją wdrożyć?", „Edukacja diabetologiczna - model zintegrowanej opieki diabetologicznej", „Model zintegrowanej opieki pielęgniarskiej nad pacjentem z chorobą onkologiczna", „Podstawy diagnostyki i profilaktyki chorób błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia", „Nowoczesne metody leczenia ran - stopa cukrzycowa", „Nowe uprawnienia pielęgniarek i położnych - recepty", „Nowoczesne położnictwo". Wśród prelegentów znaleźli się m.in. przedstawiciele Departamentu Pielęgniarek i Położnych w Ministerstwie Zdrowia, Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego, Konsultanci Krajowi w różnych dziedzinach pielęgniarstwa, przedstawiciele uczelni medycznych, przedstawiciele Centrum Badania i Rozwoju Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej czy też Polskiego Komitetu Zwalczania Raka.

- Aktywnie działamy na rzecz zwiększania roli pielęgniarek i położnych w procesie opieki nad pacjentem. Nasz zespół pielęgniarek i położnych ma bardzo szerokie kompetencje i jest doskonale przygotowany do zmian, nowych oczekiwań i odpowiedzialności - mówi Monika Tomaszewska, Dyrektor Departamentu Pielęgniarstwa i Położnictwa Grupy LUX MED.

- Dzielenie się wiedzą i doświadczeniem jest zapisane w strategii Grupy LUX MED, a Akademia Pielęgniarek i Położnych stanowi doskonałe forum do dyskusji. Od lat organizujemy spotkania takie jak Akademia Medycyny Rodzinnej i Specjalistycznej, Akademia Pielęgniarek, czy też warsztaty szkoleniowe, za które przyznawane są punkty OIL. Inwestujemy w nasz zespół mając świadomość, że pracownicy medyczni są największym kapitałem każdej organizacji dbającej o zdrowie pacjentów - dodaje dr n med. Krzysztof Kurek, Członek Zarządu LUX MED.