Nowe oblicze Domu Seniora Tabita

Warszawa, 25.05.2010 r.

W ostatnich dniach odbyło się uroczyste otwarcie nowego skrzydła Domu Opieki Tabita w Konstancinie-Jeziornej. Dzięki rozbudowie Ośrodka do dyspozycji pensjonariuszy oddane zostały 33 nowe pokoje. Trzy piętra nowego skrzydła Tabity przeznaczone zostały trzem podstawowym obszarom działalności ośrodka: domowi seniora, zakładowi opiekuńczo-leczniczemu oraz ośrodkowi rehabilitacji.

Rozbudowa Domu Opieki Tabita była jednym ze strategicznych założeń przyjętych przez LUX MED Sp. z o.o przy zawieraniu umowy warunkowej z Parafią Ewangelicko-Augsburską Św. Trójcy w Warszawie - historycznym zarządcą ośrodka. Efektem przejęcia przez LUX MED większości udziałów w spółce powołanej do prowadzenia Domu Opieki, jest dynamiczny rozwój Ośrodka zakładający m. in. otwarcie nowego skrzydła budynku i zwiększenie liczby pokoi gościnnych z 61 do obecnych 94.

Bogata oferta Tabity obejmuje m.in. pobyty dzienne oraz stałe dla seniorów, pobyty dla osób chorych w ramach zakładu opiekuńczo-leczniczego oraz kompleksowo wyposażoną poradnię rehabilitacyjną zarówno dla pensjonariuszy Ośrodka jak i pacjentów każdorazowo płacących za pojedyncze usługi. Atutem Tabity, obok kompleksowej oferty, nowoczesnej infrastruktury i elegancko urządzonych pokoi, jest również piękne położenie Ośrodka w sosnowym lesie oraz mikroklimat uzdrowiska Konstancin-Jeziorna.

„Dzięki merytorycznemu i inwestycyjnemu zapleczu Grupy LUX MED, funkcjonujący od ponad 80 lat Ewangelicki Ośrodek Diakonii Tabita w Konstancinie-Jeziornej, który był już modernizowany i rozbudowywany w latach 90-tych. - może dalej intensywnie się rozwijać." - podkreśla Anna Rulkiewicz-Kaczyńska, Prezes Grupy LUX MED.

Informacje ogólne o Ewangelickim Ośrodku Diakonii Tabita:
W styczniu 2010 roku LUX MED Sp. z o.o. przejął większościowy pakiet udziałów w spółce LUX MED TABITA, powołanej w celu prowadzenia Domu Opieki Tabita w Konstancinie-Jeziornej. Część udziałów w spółce zachowała parafia Ewangelicko - Augsburska w Warszawie, dotychczas administrująca Ośrodkiem.

Tabita to dynamicznie rozwijająca się placówka całodobowej opieki dla osób starszych, samotnych oraz Pacjentów w każdym wieku wymagających stałej specjalistycznej opieki. Położenie w Konstancinie-Jeziornej, podwarszawskiej miejscowości o wiekowych tradycjach uzdrowiskowych sprawia, że Pensjonariusze przebywają blisko Warszawy (niecałe 20 km), a jednocześnie z dala od zgiełku wielkiej aglomeracji. Ośrodek zlokalizowany jest w pięknym, zabytkowym budynku, na kilkuhektarowej działce, pokrytej sosnowym starodrzewem. W ostatnich latach placówka została intensywnie rozbudowana i zmodernizowana.

Od początku swojego istnienia Ośrodek prowadził intensywną działalność opiekuńczą. Przez lata stanowił zaplecze rehabilitacyjne dla Szpitala Ewangelickiego w Warszawie. W okresie okupacji był miejscem udzielania pomocy poszkodowanym. Po II wojnie światowej Parafia Ewangelicko - Augsburska prowadziła tu Dom Opieki i Dom Sierot.

Wysokokwalifikowany personel (pielęgniarki, opiekunowie, rehabilitanci, psycholog, logopeda, lekarze rodzinni), dobierany między innymi pod kątem predyspozycji psychofizycznych, otacza Pensjonariuszy profesjonalną opieką medyczną oraz dba o ich dobre samopoczucie i zapewnia serdeczną, przyjazną atmosferę. Podopieczni Tabity mają możliwość aktywnego spędzania wolnego czasu - każdy Pensjonariusz może wybrać odpowiednie dla siebie aktywności w ramach specjalnie przygotowanego programu terapii zajęciowej.

Statutowym celem niedawno powołanej spółki LUX MED TABITA jest również szerzenie szeroko pojętej edukacji zdrowotnej zarówno dla samych Pensjonariuszy jak i ich Rodzin, tak aby stworzyć optymalne warunki dla osób w podeszłym wieku.

W Domu Opieki oferowany jest szeroki zakres usług, na który decydujący wpływ mają indywidualne potrzeby i oczekiwania Pensjonariuszy. Dla naszych Podopiecznych przygotowaliśmy:

· Dzienne pobyty dla Seniorów
Opieka nad osobami starszymi lub/i niepełnosprawnymi przez kilka godzin w ciągu dnia. Ma także na celu aktywowanie społeczne osób starszych oraz działalność edukacyjno zdrowotną.

· Dom pobytu stałego dla Seniora
Prowadzenie działalności opiekuńczej, stacjonarnej, całodobowej w komercyjnym domu opieki o charakterze hostelowym z zabezpieczeniem odpowiedniej do tego typu zakładów opieki pielęgnacyjno - leczniczej.
· Pobyty dla osób chorych w ramach zakładu opiekuńczo-leczniczego
Opieka dla osób w każdym wieku, które ze względu na stan zdrowia lub stopień niepełnosprawności, brak możliwości samodzielnego bytowania i uwarunkowania społeczne (np.: brak stałej opieki osób bliskich) nie mogą przebywać w środowisku domowym. Usługa ta skierowana jest między innymi dla osób np. po wylewach, wymagających intensywnej rehabilitacji, które w ciągu kilku miesięcy pragną powrócić do całkowitej sprawności psychofizycznej a tym samym do swojej pracy zawodowej.
· Poradnia rehabilitacyjna dysponująca wyspecjalizowaną kadrą i profesjonalnym sprzętem dla naszych Pensjonariuszy oraz Pacjentów każdorazowo płacących za pojedyncze usługi.

Do największych atutów Domu Opieki Tabita, można zaliczyć:

· komfortowe warunki pobytu w pokojach 1 i 2-osobowych z łazienkami
· całodobową opiekę pielęgniarską
· całodobową opiekę opiekunów
· stałą opiekę lekarzy rodzinnych
· konsultacje lekarzy innych specjalności
· opiekę psychologa
· opiekę logopedy
· opiekę dietetyka
· salę o podwyższonym nadzorze dla osób, których stan zdrowia tego wymaga
· gabinet zabiegowy
· gabinet pobrań