LUX MED przejął 80,9% Carolina Medical Center

LUX MED przejął 80,9% akcji w spółce Sport Medica S.A. prowadzącej szpital Carolina Medical Center - jeden z najnowocześniejszych prywatnych szpitali ortopedycznych w Europie. Nabyty pakiet akcji daje Grupie LUX MED pełną strategiczną kontrolę w spółce oraz decydujący wpływ na kształtowanie jej rozwoju.

Carolina Medical Center, która powstała w 1998 roku, znajduje się w Warszawie, przy ul. Pory 78. Jest najbardziej uznaną z polskich prywatnych placówek specjalizujących się w ortopedii i medycynie sportowej. Szpital świadczy przede wszystkim usługi fee-for-service (opłaty za poszczególne usługi) - stanowią one dzisiaj 90% przychodów spółki.

Szpital ma wysokospecjalistyczne centrum diagnostyczne dedykowane ortopedii, które składa się z rezonansu magnetycznego, tomografu komputerowego, USG, dwóch aparatów RTG oraz pracowni diagnostyki funkcjonalnej. Szpital Carolina Medical Center posiada 36 łóżek, całodobowe ambulatorium urazowe, poliklinikę i centrum rehabilitacyjne.

Carolina Medical Center prowadzi również działalność szkoleniową systematycznie rozwijaną we własnym centrum edukacyjnym, w ramach którego cyklicznie odbywają się warsztaty dla lekarzy i fizjoterapeutów. Kursy i szkolenia specjalizacyjne z zakresu ortopedii
i traumatologii narządu ruchu realizowane od ponad dekady w CMC, w ostatnich latach zostały wzbogacone o możliwość doskonalenia praktycznego - w ramach warsztatów chirurgicznych łącznie przeszkolono ponad 1500 lekarzy z Polski i zagranicy, inicjując w ten sposób nowatorskie programy edukacyjne. Doświadczenie doskonałych specjalistów i bogata baza danych umożliwiają efektywną działalność badawczą. W ostatnim czasie w Carolina Medical Center dokonano m.in. przełomowego odkrycia w budowie wiązadeł krzyżowych.

Carolina Medical Center doskonale wpisuje się w naszą strategię. Coraz częściej inwestujemy w rozwój usług wysokospecjalistycznych, intensyfikujemy nasze działania dedykowane klientom indywidualnym, a działalność szkoleniowa od lat jest jednym z naszych priorytetów. Będąc częścią Bupa, jesteśmy w stanie istotnie wesprzeć dalszy rozwój Carolina Medical Center. To okazja do wymiany doświadczeń i połączenia ogromnych potencjałów, które mają szansę wspomóc rozwój medycyny sportowej i ortopedii w Polsce - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

Posiadanie branżowego i strategicznego inwestora to dziś marzenie i dążenie wielu podmiotów na rynku usług medycznych w Polsce. W przypadku Carolina Medical Center urzeczywistniło się ono w sposób pełny już dziś. Nie byłoby to możliwe bez wytrwałości w realizacji celu, jakim jest dostarczanie w praktyce przez zespół medyczny CMC najwyższych światowych standardów leczenia problemów ortopedycznych. Jestem głęboko przekonany, że baza medyczna i edukacyjna szpitala Carolina Medical Center zyskując nowego strategicznego partnera, będzie mogła lepiej i pełniej służyć realizacji misji podnoszenia jakości i dostępności specjalistycznych usług medycznych, a zespół medyczny CMC uzyska dodatkowe wsparcie rozwojowe, mogąc czerpać z doświadczeń grupy Bupa i równocześnie sam współtworzyć i realizować strategię rozwoju medycyny sportowej
i ortopedii w Grupie LUX MED
- stwierdza Krzysztof Cetnar, Prezes Zarządu Sport Medica.