LUX MED ma 100 % udziałów spółki Endoterapia

Grupa LUX MED wzmacnia swoją pozycję w zakresie działalności wysokospecjalistycznej. Lider rynku opieki medycznej właśnie nabył 100 % udziałów spółki Endoterapia - czołowego ośrodka endoskopowego w Polsce.

Endoterapia Sp. z o.o. jest wieloprofilowym podmiotem szpitalnym specjalizującym się w gastroenterologii. Spółka prowadzi dwa oddziały w Warszawie i Łodzi, w których świadczy usługi zarówno w trybie hospitalizacji planowej, jak i chirurgii jednego dnia. Ośrodki wykonują procedury endoskopowe, takie jak gastroskopia, kolonoskopia i ECPW, a także procedury wspierające i konsultacje gastroenterologiczne. Ponadto, spółka dynamicznie rozwija swoją działalność w zakresie chirurgii ogólnej oraz otolaryngologii. Ścisła współpraca z Polską Fundacją Gastroenterologii zapewnia wysoki poziom kadry medycznej oraz świadczonych usług. Endoterapia pełni także funkcję ośrodka referencyjnego i szkoleniowego - od momentu jej powstania jednym z podstawowych założeń było szkolenie lekarzy i pielęgniarek z zakresu endoskopii.

Pacjenci Endoterapii mogą korzystać zarówno z usług odpłatnych, jak i z leczenia w ramach kontraktu z NFZ. Ponadto, spółka oferuje świadczenia pacjentom skierowanym z innych szpitali i klinik, a także biorącym udział w Narodowym Programie Wczesnego Wykrywania Raka Jelita Grubego finansowanym przez Ministerstwo Zdrowia.

Włączenie spółki Endoterapia w struktury Grupy LUX MED to kolejny etap rozwoju naszej firmy w zakresie działalności wysokospecjalistycznej i szpitalnej. Minęły już niemal dwa lata odkąd uruchomiliśmy nasz Szpital w Warszawie, teraz nabywając Endoterapię liczymy na dalszy rozwój świadczeń wysokospecjalistycznych, które zamierzamy intensywnie wspierać. Jednocześnie uzupełniając ofertę, realizujemy jedno z naszych podstawowych założeń - świadczenie kompleksowej opieki medycznej z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

Przejęcie udziałów naszej spółki przez Grupę LUX MED znosi istniejące bariery w rozwoju Endoterapii, co w krótkim czasie zaowocuje wdrożeniem najnowszych technik i procedur endoskopowych realizowanych jedynie w nielicznych ośrodkach w Polsce i Europie. Uważamy, że małoinwazyjne techniki endoskopowe są przyszłością medycyny zabiegowej. Współdziałanie z Grupą LUX MED zwiększy dostępność wysokospecjalistycznych usług szpitalnych dla pacjentów w naszym kraju - mówi Tomasz Nowowiejski, Prezes spółki Endoterapia.