Grupa LUX MED poszerzy ofertę o ubezpieczenia zdrowotne

Lider rynku prywatnej opieki medycznej przygotowuje się do rozpoczęcia działalności na rynku ubezpieczeń zdrowotnych. W ofercie znajdą się między innymi ubezpieczenia szpitalne. Grupa nadal będzie intensywnie rozwijać Pracownicze Programy Zdrowotne, oferowane w ramach pakietów medycznych.

Działalność ubezpieczeniową Grupa będzie prowadzić jako oddział szwedzkiego towarzystwa LMG Försäkrings AB pod nazwą LUX MED Ubezpieczenia. Dyrektorem Zarządzającym Towarzystwa jest Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED, osoba, która łączy wieloletnie doświadczenie pracy na rynku prywatnej opieki medycznej (od 2002 r.) z wcześniejszymi osiągnięciami w sektorze ubezpieczeń.

„Odpowiadamy na potrzeby rynku. Zamierzamy nadal rozwijać cenione przez naszych klientów korporacyjnych pakiety medyczne, których podstawą jest medycyna pracy. Wprowadzenie do oferty Grupy ubezpieczeń oznacza, że klienci będą mogli do abonamentów obejmujących opiekę ambulatoryjną dołączyć również ubezpieczenia szpitalne. Ponadto z oferty ubezpieczeń będą mogły skorzystać osoby nie mające abonamentów medycznych. Spodziewamy się znacznego zainteresowania z ich strony również dlatego, że ważnym (i oczekiwanym) komponentem naszych ubezpieczeń będzie hospitalizacja.

Decyzja o wejściu na nowy rynek oznacza, że w praktyce realizujemy popierany przez nas od dawna postulat rozwoju dodatkowych ubezpieczeń zdrowotnych. Są one doskonałym uzupełnieniem rozpowszechnionych obecnie form finansowania opieki zdrowotnej ze środków prywatnych (abonamentowych i tzw. fee for service). Harmonijnie wpisują się w istniejący model prywatnej opieki zdrowotnej i sprzyjają ewolucyjnym przekształceniom w tym sektorze z korzyścią dla pacjentów. Jesteśmy przekonani, że zarówno doświadczenia minionych 20. lat jak i tocząca się ostatnio dyskusja nad kształtem ubezpieczeń zdrowotnych pomogą stworzyć spójny system opieki zdrowotnej w Polsce" - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED. Obecnie trwają przygotowania do podjęcia działalności operacyjnej, co nastąpi w ciągu najbliższych miesięcy.