FADO Centrum Usług Medycznych częścią LUX MED Diagnostyka Sp. z o.o.

Lider prywatnych usług medycznych w Polsce - Grupa LUX MED zakończyła kolejny etap kształtowania struktury organizacyjnej diagnostyki obrazowej. FADO Centrum Usług Medycznych, oferujące diagnostykę mobilną, zostało włączone do LUX MED Diagnostyka Sp. z o.o.

Spółka ta zarządza siecią placówek diagnostyki obrazowej działających w różnych regionach kraju. Zajmuje się obsługą diagnostyczną pacjentów indywidualnych i partnerów biznesowych (np. szpitali, sieci publicznych i prywatnych zakładów opieki zdrowotnej). Jej oferta obejmuje m.in. usługi teleradiologii i outsourcingu diagnostyki obrazowej (zarówno przejęcie lub dzierżawa funkcjonujących pracowni przy szpitalach i placówkach medycznych, jak i tworzenie nowych pracowni), a także diagnostykę mobilną. LUX MED Diagnostyka Sp. z o.o. rozpoczęła działalność pod koniec 2010 r. Pierwszymi ośrodkami prowadzonymi w jej ramach były pracownie tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego działające pod marką Med-Sport. Na początku 2011 r. do Spółki włączone zostało również Centrum Diagnostyki Obrazowej AVI, a 1 lipca 2011 r. FADO Centrum Usług Medycznych, oferujące diagnostykę mobilną. Centra diagnostyczne działające obecnie w ramach LUX MED Diagnostyka w 2010 r. wykonały w sumie blisko pół miliona badań, w tym ponad 200 tysięcy RTG, ponad 165 tysięcy badań mammograficznych, blisko 30 tysięcy badań rezonansu magnetycznego i ponad 55 tysięcy badań tomografii komputerowej. LUX MED Diagnostyka ściśle współpracuje z placówkami Grupy LUX MED. Jej zadaniem jest organizacja i koordynacja usług diagnostyki obrazowej rezonansu magnetycznego, tomografii komputerowej, mammografii, RTG i innych, w tym teleradiologii.

„Grupa LUX MED od lat jest aktywnym uczestnikiem rynku diagnostyki obrazowej w Polsce. LUX MED Diagnostyka Sp. z o.o. w swojej działalności ma możliwość korzystania z najlepszych i sprawdzonych rozwiązań Grupy. W przyszłości chcemy położyć szczególny nacisk na dalszy, dynamiczny rozwój LUX MED Diagnostyka, zarówno w sektorze diagnostyki stacjonarnej, jak i mobilnej. Jeszcze w tym roku uruchomione zostaną też nowe usługi z zakresu teleradiologii." - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes LUX MED Diagnostyka Sp. z o.o. a zarazem Prezes Grupy
LUX MED.

Wchodzące obecnie w skład LUX MED Diagnostyka FADO Centrum Usług Medycznych w 2010 r. wykonało ponad 165 tysięcy badań i opisów mammograficznych, co stanowi 17 proc. ogółu badań profilaktyki raka piersi wykonywanych w Polsce. FADO jest największym w kraju świadczeniodawcą w ramach Populacyjnego Programu Wczesnego Wykrywania Raka Piersi. W audycie klinicznym w 2010 roku FADO zajęło 1. miejsce wśród świadczeniodawców realizujących badania w formie mobilnej. Ośrodki diagnostyczne AVI specjalizują się w szerokiej gamie badań radiologicznych, zarówno tomografii komputerowej, jak i rezonansu magnetycznego, wykonywanych przez doświadczony zespół specjalistów przy wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu. W pracowniach AVI wykonywanych jest miesięcznie ponad 4500 badań - 2000 badań rezonansu magnetycznego i ponad 2500 badań tomografii komputerowej. Równoległym obszarem działalności AVI jest rehabilitacja.
Med - Sport posiada sieć przyszpitalnych placówek stacjonarnych rezonansu magnetycznego i tomografii komputerowej na Śląsku. Miesięcznie wykonywanych jest w nich ponad 2000 badań.