23 akwizycje w 8 lat. LUX MED przejmuje Euro-Clinic

29.10.2015 r.

LUX MED przejął spółkę Euro-Clinic świadczącą usługi z zakresu diagnostyki obrazowej, rehabilitacji i ambulatoryjnej opieki specjalistycznej. To już 23 akwizycja dokonana przez LUX MED w ciągu ostatnich ośmiu lat.

LUX MED nabył 100% udziałów spółki Euro-Clinic, która świadczy usługi w placówce przy ul. Pilotów 2 w Krakowie. To pierwsza własna placówka Grupy LUX MED oferująca diagnostykę obrazową w Krakowie. „Działając w skoordynowanym modelu opieki zdrowotnej zależy nam, aby mieć własne pracownie diagnostyczne w każdym mieście, gdzie mamy rozbudowaną sieć placówek ambulatoryjnych" - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED. Oprócz diagnostyki obrazowej, Euro-Clinic świadczy także usługi z zakresu rehabilitacji i ambulatoryjnej opieki specjalistycznej. Kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia stanowi blisko połowę przychodów spółki. Euro-Clinic działa od 2010 roku.

- „Euro-Clinic to 23 akwizycja, której dokonaliśmy w ciągu ostatnich ośmiu lat. W ostatnim czasie jesteśmy bardzo zaangażowani w integrację rynku diagnostyki obrazowej, wcześniej wykazywaliśmy tę samą skuteczność konsolidując placówki ambulatoryjne. Segment diagnostyki obrazowej jest jeszcze bardziej rozdrobniony niż centra ambulatoryjne 8 lat temu, dlatego konsolidacja tego rynku to długotrwały proces. Równolegle - z równie dużym rozmachem - rozwijamy naszą linię szpitalną" - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

LUX MED w ostatnich latach przejął min. szpitale Magodent, Endoterapia, Carolina Medical Center; spółki diagnostyczne, Centrum Medyczne Diagnostyka, Diagnostic-Med, Scanlab, Tomograf, TK Medyk oraz sieci ambulatoryjne MegaMed, Medicor i Centrum Zdrowia Medycyna.

Doradcami kupującego byli: Kancelaria Krassowski oraz PwC.