2 tysiące lekarzy Grupy LUX MED korzysta z e-podpisu

Grupa LUX MED, największa prywatna sieć medyczna w Polsce, wprowadziła podpis elektroniczny, który przyczyni się do usprawnienia systemu obsługi pacjentów. W zestawy do składania bezpiecznego e-podpisu zostało wyposażonych 2 tys. lekarzy z 54 placówek Grupy, zlokalizowanych na terenie całego kraju. Certyfikaty kwalifikowane dostarczyła Krajowa Izba Rozliczeniowa S.A. Grupa LUX MED jest pierwszą siecią medyczną w Polsce, która wdrożyła podpis elektroniczny na tak dużą skalę.

Z dokumentacji medycznej w Grupie LUX MED korzysta 5 tys. lekarzy, pracujących w blisko 100 lokalizacjach. W 2010 roku, przy użyciu systemów IT powstało 6,9 mln dokumentów medycznych. W godzinach szczytu co sekundę powstaje nawet do 20 dokumentów.

Dzięki wprowadzeniu e-podpisu, dokumentację medyczną pacjentów można tworzyć i przechowywać wyłącznie w formie elektronicznej - na odpowiednio zabezpieczonym serwerze LUX MED Sp. z o.o. Oznacza to szybszy dostęp do dokumentów, a także prostą i mniej kosztowną archiwizację. - Jesteśmy przekonani, że wdrożenie podpisu elektronicznego w Grupie LUX MED przyczyni się do znacznego usprawnienia procesu obsługi pacjentów, a w dłuższej perspektywie liczymy także na obniżenie kosztów wytwarzania i przechowywania dokumentacji medycznej - wyjaśnia Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

Bezpieczniej i wygodniej

Grupa LUX MED od dawna korzysta z Elektronicznej Historii Choroby, jednak pełne wykorzystanie zalet systemu ograniczała konieczność odręcznego podpisywania dokumentów medycznych, a więc także ich drukowania. - Mając na uwadze przede wszystkim zapewnienie pełnego bezpieczeństwa, a także spójności danych, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie w Grupie LUX MED podpisu z certyfikatem kwalifikowanym, wraz ze znacznikiem czasu. Pomimo, że nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia dopuszcza tworzenie elektronicznej dokumentacji medycznej bez potrzeby stosowania tego rozwiązania, naszym zdaniem jego wprowadzenie zapewnia znacznie wyższy stopień bezpieczeństwa dokumentacji, co przy wrażliwości i skali przetwarzanych danych uznajemy za niezwykle istotne - wyjaśnia Andrzej Osuch, Dyrektor Pionu IT Grupy LUX MED.

Podpis elektroniczny to obecnie najbezpieczniejszy sposób autoryzacji wszelkiego rodzaju dokumentów. Jest on traktowany jako odpowiednik podpisu własnoręcznego, jednak zapewnia znacznie większe bezpieczeństwo niż podpis własnoręczny. - W przypadku dokumentu papierowego nawet po jego podpisaniu możliwe jest dokonanie zmian. Podpis elektroniczny możliwość wprowadzania zmian w dokumentach elektronicznych całkowicie wyklucza - wyjaśnia Elżbieta Włodarczyk, dyrektor linii biznesowej podpis elektroniczny w KIR S.A.

2 tysiące lekarzy z e-podpisem

Wdrożenie e-podpisu w Grupie LUX MED rozpoczął pilotaż, który objął zespół 100 lekarzy z warszawskiej placówki LUX MED przy ul. Postępu 21 C. Aby zapewnić właściwe bezpieczeństwo danych, podczas trzymiesięcznych testów dokumentacja medyczna była tworzona zarówno w sposób tradycyjny, jak i elektroniczny. - Do wdrożenia elektronicznej dokumentacji podeszliśmy z dużą starannością. W fazie pilotażowej zdecydowaliśmy się na opatrywanie plików elektronicznych bezpiecznym e-podpisem, przy równoczesnym tworzeniu tradycyjnych, papierowych dokumentów - tłumaczy Andrzej Osuch. - Takie rozwiązanie dało nam poczucie, że w przypadku nawet najmniejszych problemów technicznych, będziemy mieli w każdej chwili dostęp do dokumentacji papierowej. Ku naszemu zadowoleniu szczegółowe testy dowiodły poprawności działania systemu i w efekcie zdecydowaliśmy się na wdrożenie podpisu elektronicznego w kilkudziesięciu placówkach Grupy LUX MED - dodaje.

W produkcji systemu wykorzystano biblioteki kryptograficzne dostarczone przez Krajową Izbę Rozliczeniową S.A. Wdrożenie obejmowało m.in. szkolenie personelu i dystrybucję certyfikatów kwalifikowanych. Obecnie z podpisu elektronicznego korzysta 2 tys. lekarzy, pracujących w 54 placówkach zlokalizowanych w całej Polsce. Liczby te będą systematycznie wzrastać.

Zarząd LUX MED Sp. z o.o. zdecydował się na współpracę z KIR S.A., ze względu na kompleksowość oferty Izby. - Zaoferowane przez Krajową Izbę Rozliczeniową S.A. rozwiązanie charakteryzowało się dużą elastycznością, co pozwoliło na sprawną integrację bibliotek kryptograficznych z wykorzystywanym w Grupie LUX MED systemem informatycznym - mówi Andrzej Osuch.