• Warszawa, 06.04.2009 r.

Pod hasłem „Najbliżej po zdrowie" rozpoczęła się akcja promocyjno - informacyjna Grupy LUX MED i Centrum Medycznego LIM. Jej celem jest zaprezentowanie Grupy jako partnera medycznego oferującego wszechstronną oraz kompleksową opiekę zdrowotną.

Kampania skierowana jest przede wszystkim do kadry kierowniczej przedsiębiorstw i instytucji. Jej celem jest uświadomienie unikatowego potencjału, jaki obecnie ma do zaoferowania klientom Grupa LUX MED są to: największa sieć placówek, kompleksowość i wszechstronność, a także własna, silna baza diagnostyczna, co w połączeniu z doskonałą kadrą medyczną daje poczucie bezpieczeństwa zdrowotnego firmom, pracownikom i ich rodzinom. Znalazło to odzwierciedlenie w treści, jak i formie komunikacji.
    „Kampania jest elementem realizacji strategii Grupy LUX MED i CM LIM. Przygotowując ją korzystaliśmy z badań marketingowych prowadzonych wśród obecnych i potencjalnych klientów." - powiedziała Marzena Kowalska, Dyrektor Marketingu i Komunikacji Korporacyjnej Grupy LUX MED i Centrum Medycznego LIM.

Grupa LUX MED skupia marki: LUX MED, PROMEDIS i Medycyna Rodzinna. Dzięki powiązaniu kapitałowemu możliwa jest ścisła współpraca z Centrum Medycznym LIM, co dla partnerów korporacyjnych stanowi szczególną wartość. Każda z marek jest silnie sprofilowana na obsługę odmiennych segmentów rynku. Grupa LUX MED ma więc wyjątkowe w Polsce możliwości dostosowania pakietów opieki medycznej do potrzeb i sytuacji klientów - od podstawowych, o wąskim zakresie, po najbardziej rozbudowane łącznie z diagnostyką laboratoryjną i obrazową, a także - dzięki współpracy z ubezpieczycielem - dostępem do opieki szpitalnej w Europie i na całym świecie.

Materiały reklamowe ukażą się w wybranych, ogólnopolskich dziennikach, tygodnikach i miesięcznikach biznesowych. W kampanii wykorzystano też plakaty ulokowane w wytypowanych centrach biznesu w największych miastach Polski. Uwzględniono także działania reklamowe na niektórych biznesowych i społecznościowych portalach internetowych. Wizualizacja kampanii została również zaadaptowana do materiałów POS.

Kreację dla prasy oraz indoor przygotowała poznańska agencja Just, materiały do internetu - warszawska agencja Bombadil. Zakupem mediów zajmuje się dom mediowy Media Concept.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt z:

Katarzyną Michaliszyn,
    Specjalistą Komunikacji Korporacyjnej
    LUX MED
    tel: (22) 322 70 32,
    fax: (22) 322 76 42,
    mobile: 695 090 397,
    email: katarzyna.michaliszyn@luxmed.pl

Zwiń
  • Czy o jak najlepsze wyniki można rywalizować wyłącznie na boisku lub podczas maratonów? Nie tylko. Liczą się także dobre wyniki badań i stan zdrowia, który pozwala na uprawianie sportu w sposób odpowiedzialny  i efektywny, a przede wszystkim na miarę naszych możliwości. Michał Bąkiewicz i Przemek Iwańczyk podjęli wyzwanie i pod okiem ekspertów  Grupy LUX MED stanęli do „zdrowej rywalizacji", bo każdy z nas powinien znać granice swoich możliwości bez względu na fakt, czy uprawia sport zawodowo czy amatorsko.

Zdrowa rywalizacja
    Zdrowy i aktywny styl życia to nie tylko zbilansowana, urozmaicona dieta czy systematyczne ćwiczenia. To także odpowiednia profilaktyka i diagnostyka zdrowotna. Właściwe przygotowanie do wysiłku fizycznego jest istotne z uwagi na bezpieczne uprawianie ulubionego sportu, a przede wszystkim odpowiedzialność za swoje zdrowie.
    „Każdy, kto zaczyna przygodę ze sportem powinien zadbać o stałą kontrolę możliwości swojego organizmu. Sport trzeba uprawiać mądrze, ponieważ zmniejszamy wtedy ryzyko problemów w przyszłości." - mówi Michał Bąkiewicz, siatkarz i olimpijczyk. „Czas poświęcony na kompleksowe badania na pewno nie jest stracony. Jako zawodowy sportowiec zwracam na to szczególną uwagę".

Należy pamiętać, że przygotowanie do uprawiania aktywności fizycznej nie kończy się na dobrych chęciach i motywacji czy zakupie profesjonalnego stroju i odpowiedniego sprzętu. Równie istotnymi elementami są dobra kondycja fizyczna i stan zdrowia, które umożliwią nam czerpanie przyjemności z uprawiania ulubionej dyscypliny. Bywa, że niektórzy podejmując wysiłek fizyczny po jakimś czasie z niego rezygnują z uwagi na pojawiające się dolegliwości np. przeciążenia stawów czy ból w klatce piersiowej. Tymczasem, dzięki właściwej profilaktyce i stałej kontroli swojego ciała, można zmniejszyć ryzyko urazów wykluczających dalszą aktywność fizyczną.

„Teraz już wiem jak istotna jest kontrola i pełna diagnostyka sportowa. Sport to moja ogromna pasja - jako dziennikarz sportowy żyję nim w pracy i w domu. Takie dni, jak ten, spędzony na kompleksowych badaniach, przypominają mi o tym, że warto się zatrzymać, wygospodarować czas i zrobić pełny «przegląd». Wiem, na co mnie stać i mogę biegać dalej, a dzięki systematycznym treningom wzmacniam swoją kondycję każdego dnia" - mówi Przemysław Iwańczyk, dziennikarz sportowy, pasjonat sportu.

Diagnostyka kardiologiczna i funkcjonalna dla aktywnych
    Regularna aktywność fizyczna wpływa korzystnie nie tylko na naszą kondycję, ale i na samopoczucie. Zanim jednak przystąpimy do systematycznych treningów powinniśmy wiedzieć, jakie są możliwości wydolnościowe naszego organizmu, a zwłaszcza pracy naszego serca czy poszczególnych grup mięśniowych. Kompleksowa diagnostyka pozwala skutecznie ocenić ryzyko zaburzeń i potencjalnych urazów związanych z uprawianiem wybranej dyscypliny.
    „Badania kardiologiczne pozwalają określić możliwość wystąpienia najczęstszych schorzeń układu krążenia, w tym groźnych zaburzeń rytmu serca, odpowiedzialnych za nagłe zatrzymanie krążenia podczas nasilonego wysiłku fizycznego" - mówi lek. med. Beata Przybycień-Łyszczyk, specjalista chorób wewnętrznych LUX MED.
    Z kolei dzięki diagnostyce funkcjonalnej możemy np. przeprowadzić analizę chodu, biegu
    i równowagi. Są one zalecane zarówno sportowcom zawodowym, olimpijczykom przygotowującym się do zawodów, jak też po prostu wszystkim tym, którzy cenią swoje zdrowie, chcą bezpiecznie uprawiać aktywność fizyczną i zadbać przy tym o właściwą profilaktykę.

„Kompleksowa diagnostyka funkcjonalna jest niezwykle cennym elementem planu treningowego niezależnie od tego, czy sport jest zawodem, pasją czy dopiero zaczynamy swoją przygodę z aktywnością fizyczną" - mówi mgr Magdalena Syrek, fizjoterapeuta, specjalista diagnostyki funkcjonalnej ze szpitala Grupy LUX MED, Carolina Medical Center. „Każdy, kto chce poznać ograniczenia i możliwości swojego organizmu, wychwycić dysfunkcje i dostosować trening do indywidualnych predyspozycji powinien zadbać
    o odpowiednie przygotowanie i diagnostykę w tym zakresie" - dodaje Magdalena Syrek.

Współczesny sport, charakteryzujący się dużymi obciążeniami treningowymi, wymaga wysokiej klasy zabezpieczenia medycznego na każdym etapie planu treningowego czy szkoleniowego. Grupa LUX MED w 2014 r. została Głównym Partnerem Medycznym Polskiego Komitetu Olimpijskiego i będzie wspierać polską kadrę olimpijską dostarczając opiekę zdrowotną na najwyższym poziomie. Świadome i pełne przygotowanie organizmu do treningów, zarówno sportowców zawodowych, jak i amatorów pozwoli zmniejszyć ryzyko przeciążeń wydolnościowych, urazów czy przewlekłych kontuzji i czerpać pełną satysfakcję
    z aktywności fizycznej każdego dnia.

Więcej o programach dla osób uprawiających sport

• 08.06.2016

Niemal połowa Polaków uprawia sport. Najnowsze badania TNS Polska „Aktywność sportowa Polaków" pokazują, że Polakom brakuje odpowiedniego przygotowania do uprawiania sportu. 54 proc. respondentów opiera plan treningu wyłącznie na własnej wiedzy i doświadczeniu, a tylko 6 procent uprawiających sport Polaków konsultuje się z lekarzem medycyny sportowej. Co 3. respondent uważa, że badania z zakresu medycyny sportowej są przeznaczone wyłącznie dla zawodowych sportowców. Polscy Olimpijczycy oraz Grupa LUX MED rozpoczynają kampanię edukacyjną „Zdrowi - gotowi - sport!", by uświadamiać społeczeństwu potrzebę regularnych badań i kontroli stanu zdrowia, które są podstawą bezpiecznego treningu i właściwą drogą do osiągnięcia osobistych celów związanych z aktywnością fizyczną i sportem.

Aktywni, ale nie przygotowani - to kluczowy wniosek z badań przeprowadzonych przez TNS Polska w ramach kampanii „Zdrowi - gotowi - sport!", prowadzonej przez Grupę LUX MED. Do profesjonalnego, odpowiedzialnego podejścia do zdrowia i treningów przekonują Polaków olimpijczycy: badmintoniści, szermierze, wioślarze i kolarze. Wyczynowi sportowcy doskonale zdają sobie sprawę z wagi regularnych badań towarzyszących intensywnej aktywności fizycznej. Stała i profesjonalna kontrola medyczna jest dla nich nie tylko kwestią zdrowia i samopoczucia, ale także zawodowych osiągnięć.

- Jesteśmy bardzo zaangażowani w kształtowanie postaw prozdrowotnych Polaków. W Polsce wiele mówimy o leczeniu, ale zdecydowanie za mało o profilaktyce. Zdrowy sport to klucz do zdrowia, dlatego tak bardzo wierzę w naszą akcję. Jesteśmy Głównym Partnerem Medycznym Polskiego Komitetu Olimpijskiego i największym prywatnym świadczeniodawcą w kraju, dlatego czujemy się w obowiązku by wspierać Polaków w bezpiecznym uprawianiu sportu - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

Trenujesz jak amator? Badaj się jak zawodowiec
    O sportowej kondycji i zdrowiu decydują - częstotliwość treningów, ich objętość i stopień intensywności. Olimpijczycy zaangażowani w kampanię odkreślają, że w przygotowaniach do zawodów nie koncentrują się jedynie na zadaniach sportowych. Ich intensywny trening wymaga bowiem przełączenia stylu życia na sportowy tryb wysokiej dbałości o organizm. Oznacza to świadome planowanie odżywiania, odpowiednio wyważone proporcje pomiędzy wysiłkiem, a regeneracją, stałą kontrolę medyczną, regularne konsultacje ze specjalistami z zakresu medycyny, fizjoterapii i ergonomii ruchu.

Aleksandra Socha, polska szablistka, olimpijka, wielokrotna Mistrzyni Polski, Europy i Świata, jest pod stałą opieką lekarzy i fizjoterapeutów, ale jak sama podkreśla najważniejsza jest profilaktyka:
    - Profilaktyka to klucz do sukcesu, to dzięki niej możemy się uchronić od kontuzji i poznać nasz organizm. Sprawdzając kondycję, zwiększamy szanse, by cieszyć się sportem przez długie lata. Dziś możemy zbadać właściwie wszystko, dzięki rozszerzonej morfologii możemy dobrać odpowiednią dietę i suplementację. Ważne jest, aby decyzje dotyczące diety i treningu podejmować na podstawie wyników badań i konsultacji z lekarzem. Każdy organizm jest inny, dlatego lepiej nie dobierać diety, suplementów oraz planu treningowego samemu, czy też za radą koleżanki lub na podstawie informacji znalezionych w intrenecie.

Robert Korzeniowski, menedżer programu Medycyna dla Sportu i Aktywnych Grupy LUX MED, sugeruje, by badać się dwa razy w roku, wykonując podstawowe badania laboratoryjne parametrów krwi i moczu oraz konsultując się ze specjalistami medycyny sportowej z dziedzin, takich jak interna, kardiologia czy ortopedia. Warto także na drodze testów sprawdzić wydolność i sprawność funkcjonalną organizmu. W czasie intensywnej aktywności fizycznej bezcenna jest opieka fizjoterapeutów:
    - Porady fizjoterapeutów są szczególnie cenione przez profesjonalnych sportowców. Fizjoterapeuci umieją w porę dostrzec pierwsze symptomy przeciążenia i zapobiec kontuzji. Poradzą, jak odbierać sygnały od własnego organizmu i kiedy warto odpuścić - a to zarówno dla sportowca zawodowego, jak i ambitnego amatora bywa bardzo trudne! - zauważa Robert Korzeniowski.

Polacy wiedzą najlepiej
    Z najnowszego raportu „Zdrowi - gotowi - sport!" wynika, że Polacy coraz więcej czasu spędzają aktywnie, przy czym najczęściej decydują się na jazdę na rowerze (45 proc.), bieganie (25 proc.), grę w piłkę nożną (17 proc.), trening siłowy (16 proc.) oraz pływanie (14 proc.). Co 4. Polak trenuje z dużą częstotliwością: 7 proc. uprawia sport codziennie lub prawie codziennie, a 17 proc. kilka razy w tygodniu.

Ponad połowa Polaków uprawiających sport przyznaje, że swoje treningi opiera na własnej wiedzy oraz doświadczeniu (54 proc.). Rzadziej przy planowaniu treningu brane są pod uwagę wskazania trenera (16 proc.), bezpłatne programy i porady treningowe z różnych źródeł  (11 proc.).

Niewiele lepiej wyglądają statystyki dotyczące wykonywania specjalistycznych badań lekarskich przez aktywnych Polaków. Na badanie serca i kręgosłupa zdecydowało się jedynie 19 proc. respondentów, badaniom układu oddechowego i wydolnościowym poddało się 16 proc. Często, ale nie zawsze, dopiero pojawienie się urazu, kontuzji lub bólu uniemożliwiającego trening motywuje Polaków do odwiedzenia lekarza.

Z badań wynika, że w przypadku pojawienia się dolegliwości utrudniających aktywność fizyczną, 34 proc. Polaków decyduje się skorzystać z porady lekarza, 30 proc. przerywa trening do czasu ustąpienia dolegliwości, 25 proc. zażywa suplementy diety lub leki bez recepty, a jedynie 15 proc. udaje się do fizjoterapeuty. Podsumowując - mniej niż połowa aktywnych Polaków korzysta z profesjonalnych porad w przypadku wystąpienia bólu, kontuzji, urazu lub wyczerpania fizycznego.

Badanie opinii
    Ogólnopolskie badanie TNS Polska „Aktywność sportowa Polaków" zostało przeprowadzone w dniach 20-25 maja 2016 r. na próbie reprezentatywnej dla populacji Polaków w wieku 18-50 lat. Badanie wykonano metodą wywiadów bezpośrednich CAPI. Badanie zostało zrealizowane przy wsparciu Grupy LUX MED.

Strona kampanii: www.luxmed.pl/sport