Powiększ czcionkę:

Drukuj

Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta osoby z cukrzycą

Cukrzyca a dieta

Dieta osoby chorej musi spełniać kryteria dietetyczne zdrowego żywienia. Ważne jest regularne spożywanie urozmaiconych posiłków bogatych w błonnik. Główne źródło węglowodanów powinno stanowić pieczywo z dużą zawartością ziaren zbóż, warzywa oraz owoce. Istotne jest ograniczenie spożycia tłuszczów, przede wszystkim zwierzęcych. Należy unikać używania kalorycznych środków słodzących takich jak miód, czekolada, syropy, melasa i alkohole cukrowe. Planując dietę, należy także uwzględnić choroby towarzyszące.



Powiązane kategorie


Dodatkowe akcje


W naszym serwisie wykorzystujemy pliki Cookies. Są one zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te zawsze można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce Prywatności