Powiększ czcionkę:

Drukuj

Zalecenia ogólne


  • WSKAZÓWKI DLA PACJENTA Z NADCIŚNIENIEM TĘTNICZYM

    Nadciśnienie tętnicze to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe udokumentowały, że do rozwoju nadciśnienia przyczynia się nieodpowiednia dieta podobnie jak również, nadwaga, otyłość i niezdrowy tryb życia. Prawidłowa dieta i modyfikacja złych nawyków żywieniowych mają ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia. Równolegle z przyjmowaniem odpowiednich leków powinnyśmy przestrzegać zasad zdrowego trybu życia, co pozwala często nawet na odstawienie części leków. W opinii naukowców poprawę kontroli ciśnienia tętniczego i zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowe i naczyń można uzyskać poprzez:

    Normalizację wagi

    (redukcję masy ciała u osób z nadwagą, tak by pożądane wartości BMI wynosiły 18 - 25 kg/m2). Od dawna znana jest zależność pomiędzy nadwagą i otyłością, a występowaniem nadciśnienia tętniczego. Nadmiar tkanki tłuszczowej, szczególnie trzewnej, określany mianem otyłości brzusznej, sprzyja występowaniu nadciśnienia tętniczego. Zmniejszenie masy ciała powoduje obniżenie ciśnienia u otyłych Pacjentów oraz wywiera korzystny wpływ na współistniejące zaburzenia takie jak: oporność na insulinę, cukrzycę, zaburzenia lipidowe, czy obturacyjny bezdech senny.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Ograniczenie spożycia, soli kuchennej do 5 g chlorku sodu (NaCl) na dobę
    (1łyżeczka do herbaty to 6,5g soli). Korzyści z ograniczenia soli w diecie są widoczne zarówno u Pacjentów ze stanem przed nadciśnieniowym w zapobieganiu rozwojowi nadciśnienia, jak i dla chorych z już rozwiniętym nadciśnieniem, wzmacniając skuteczność leczenia. Najlepiej zrezygnować z dosalania potraw i ze stosowania gotowych kostek rosołowych, sosów i zup w proszku, mieszanek przypraw typu Vegeta, czy Kucharek. W ich skład wchodzi głównie sól i wiele innych substancji, które niekorzystnie działają na układ krążenia. Smak potraw możemy poprawić stosując zioła, takie jak majeranek, bazylia, czosnek, tymianek, oregano, koperek itp.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Stosowanie diety bogatej w warzywa
    Dieta z przewagą warzyw i owoców nie tylko zawiera mało sodu, lecz ze względu na zwiększoną zawartość potasu wiąże się z obniżeniem ciśnienia tętniczego. Zaleca się, aby dziennie spożyć min. 400 g warzyw i owoców. Buraki, pomidory, papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, sałata, pietruszka, brokuły i inne, są źródłem potasu i magnezu, witamin, minerałów, których niedobór wywołuje zaburzenia w pracy układu sercowo-naczyniowego. Wpływają one korzystnie na regulację ciśnienia krwi, zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz flawonoidów, które wspomagają prawidłową pracę serca i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa oraz cukrów
    (w tym słodyczy). Korzyści wynikające z takiej diety potwierdzono w badaniach osób będących na diecie jarskiej, u których ryzyko chorób układu krążenia było niższe, niż u tych spożywających mięso.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Zmniejszenie całkowitego spożycia tłuszczów, szczególnie tłuszczów nasyconych
    (zwierzęcych). Zamiast tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, boczek, masło, śmietana), do przygotowywania posiłków należy używać olejów roślinnych takich jak: olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, olej z pestek winogron oraz oliwy z oliwek.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Regularny wysiłek fizyczny
    np.: spacer, nordic walking, jazda na rowerze, jogging, aerobik w wodzie, pływanie, szybki taniec, wolny bieg. Wysiłek zwiększa dopływ krwi do mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi, stymuluje oddech i pracę serca, poprawia siłę mięśni i elastyczność stawów oraz zmniejsza napięcie nerwowe. U osób z nadciśnieniem tętniczym przeciwwskazane są ćwiczenia i sporty siłowe, polegające na krótkotrwałym, jednorazowo dużym wysiłku statycznym. Najbardziej korzystne efekty wprowadzenia aktywności fizycznej są widoczne, gdy ćwiczenia wykonywane są regularnie, co najmniej 5 razy w tygodniu, po 30-60 minut dziennie. U osób o niskiej aktywności wysiłek fizyczny należy wprowadzać stopniowo, rozpoczynając od 2-3 razy w tygodniu po 30 minut.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Zaprzestanie palenia tytoniu
    przynosi zawsze znaczące korzyści. W licznych badaniach udowodniono, że palenie papierosów prowadzi pośrednio do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi i przyśpieszenia czynności serca, a zerwanie z nałogiem palenia daje szybko zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych do poziomu, jak u osób niepalących.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Ograniczenie spożycia alkoholu
    Wśród alkoholi, pozytywne działanie poprzez umiarkowane spożycie udowodniono w przypadku czerwonego wina. Zawiera ono związki flawonowe, m.in. resweratrol, który ma udowodnione protekcyjne działanie na układ krążenia, m.in. poprzez wzmacnianie ścian śródbłonka naczyniowego, hamowanie agregacji płytek krwi, oraz wyrównanie ciśnienia tętniczego. Pod pojęciem umiarkowane spożycie alkoholu, rozumiemy dawkę alkoholu nieprzekraczającą 10-20g u mężczyzn z nadciśnieniem tętniczym oraz 20-30g alkoholu u kobiet, pamiętając, że 10g alkoholu odpowiada 100 ml czerwonego wytrawnego wina.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    U osób z nadciśnieniem tętniczym szczególnie polecana jest dieta DASH, oparta na dużej zawartości warzyw i owoców, spożywanych w postaci 4 posiłków oraz 2 kolejnych ubogotłuszczowych posiłków z produktów mlecznych. Stosowanie diety DASH ma korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze, co wiąże się z jego obniżeniem, widocznym już po 2 tygodniach jej stosowania.

    Pobierz wersję do druku TUTAJ!

    Zwiń
  • WSKAZÓWKI DLA PACJENTA Z ZABURZENIAMI LIPIDOWYMI

    Często jadamy w pospiechu, nie zważając na zdrowotne konsekwencje wyborów żywieniowych badania naukowe udowadniają, że wielu zagrożeń można uniknąć, dzięki właściwej diecie i właściwemu trybowi życia. Badania wykazały zależność pomiędzy podwyższonym stężeniem cholesterolu, a występowaniem choroby wieńcowej, udaru mózgu i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponieważ zaburzenia lipidowe występują w Polsce u ok. 60% osób dorosłych, większość Polaków powinna zmienić nawyki żywieniowe. Cholesterol i inne lipidy, obecne we krwi, badamy za pomocą lipidogramu. Jeżeli parametry lipidogramu odbiegają od norm, uznanych za optymalne dla danej osoby, mamy do czynienia z dyslipidemią.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


    Jaką dietę stosować w dyslipidemii?
    Najważniejszą zasadą diety w dyslipidemii jest ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego tzw. nasyconych, i zastąpienie ich tłuszczami nienasyconymi, pochodzenia roślinnego.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


    Jakie produkty ograniczyć lub wyeliminować z diety?

    • produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe: tłuste mięso, szczególnie wieprzowe, wołowe, baranina, tłusty drób, jak również masło, smalec.
    • tłuste mleko i produkty mleczne, jak śmietana, sery żółte. Wybierając produkty nabiałowe, należy uwzględniać te z małą zawartością tłuszczu lub odtłuszczone.
    • inne produkty, zawierające dużo cholesterolu, czyli tłuste produkty zwierzęce, jak większość wędlin, pasztety, parówki, pasztetowa, salami, kiełbasy wiejskie, baleron, boczek, konserwy mięsne, podroby i jaja.
    • twarde margaryny, tłuszcze cukiernicze i tłuszcze używane do pieczenia w przemyśle spożywczym. Ich spożycie trzeba maksymalnie ograniczać, bo są źródłem bardzo niekorzystnych izomerów trans kwasów tłuszczowych. Znajdujemy je w wyrobach przemysłu cukierniczego i piekarniczego. Występują także w zupach w proszku i gotowych sosach. Są zwykle obecne w żywności typu fast food.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


    Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko chorób sercowo naczyniowych?
    Zalecane są tłuszcze roślinne (źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Należą do nich: olej rzepakowy, olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, awokado, migdały, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, i inne. Bogatym źródłem pożytecznych kwasów omega - 3 są: obok olejów roślinnych, ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, dorsz czy makrela. Z olejów roślinnych godny polecenia jest zwłaszcza olej rzepakowy, gdyż poza jednonienasyconym kwasem oleinowym, zawiera wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, jakim jest kwas alfa linolenowy.
    Należy jeść dużo produktów, bogatych w błonnik, a więc warzyw i owoców (ich spożycie powinno wynosić od 0,5 do 1,0 kg/dzień), nasion roślin strączkowych, płatków owsianych i jęczmiennych. Zalecane jest też jedzenie produktów, będących źródłem antyoksydantów, takich jak witamina E, witamina C i beta-karoten. Znajdziemy je w olejach roślinnych, warzywach i owocach. Korzystne jest spożywanie produktów zawierających tzw. sterole i stanole roślinne. Dobrym ich źródłem jest ziarno sezamowe, pestki słonecznika oraz niektóre oleje roślinne, np. kukurydziany czy słonecznikowy.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


    Zmiana stylu życia

    • redukcja masy ciała u osób z nadwagą/otyłością. Przy wskaźniku masy ciała (BMI) >25 kg/m2 należy ograniczyć kaloryczność diety. Najlepsze efekty osiąga się, stosując produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym (np. surowe warzywa i owoce, grube kasze, otręby owsiane, twarogi, ryby). Indeks glikemiczny pozwala na odróżnienie pokarmów o szybkim profilu wchłaniania glukozy, które wywołują szybkie poczucie głodu, od tych z których węglowodany wchłaniają się powoli. W ocenie ważny jest też obwód pasa Pacjenta. Zwiększony obwód pasa: (mężczyźni ≥94 cm; kobiety ≥80 cm), niezależne od prawidłowych wartości BMI, determinują większe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Czasami osiągnięcie prawidłowej masy ciała jest utrudnione przez nadmierną podaż kalorii zawartych w alkoholu.
    • zwiększenie aktywności fizycznej - codzienne ćwiczenia o średnim nasileniu, np. godzina jazdy na rowerze, w połączeniu z odpowiednią dietą, zapewniają obniżenie stężenia cholesterolu LDL nawet o 20% i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Zalecane jest prowadzenie regularnej (4-5 razy w tygodniu) aktywności fizycznej: co najmniej 150 minut tygodniowo wysiłku o umiarkowanej intensywności lub co najmniej 75 minut tygodniowo wysiłku o dużej intensywności.
    • abstynencja tytoniowa - należy dążyć do całkowitego zaprzestania palenia, jednak nawet zmniejszenie ilości wypalanych papierosów przynosi wymierne korzyści.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


    Zbyt wysoki poziom trójglicerydów
    Poziom trójglicerydów możemy obniżyć zmniejszając spożycie węglowodanów i alkoholu. Pacjenci z ich wysokim poziomem powinni ograniczyć produkty, zawierające dużo cukrów, takie jak: cukier, miód, dżemy, słodycze, słodkie napoje, niektóre owoce (np. banany, winogrona, owoce suszone) oraz alkohol. Alkohol, spożywany w nadmiarze (ponad 10-30 g/d) istotnie zwiększa ich stężenie. Bardzo korzystne jest obniżenie masy ciała, które bezpośrednio przekłada się na obniżenie stężenia trójglicerydów.

    Pobierz wersję do druku TUTAJ!

    Zwiń
  • PACJENT Z NADCIŚNIENIEM TĘTNICZYM - POSTĘPOWANIE NIEFARMAKOLOGICZNE

    Nadciśnienie tętnicze to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe udokumentowały, że do rozwoju nadciśnienia przyczyniają się nawyki żywieniowe, nadwaga i otyłość. Prawidłowa dieta i modyfikacja złych nawyków żywieniowych mają ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia. Postępowanie niefarmakologiczne powinno być prowadzone równolegle z farmakoterapią. Zalecenia dotyczące zmiany stylu życia maja na celu poprawę kontroli ciśnienia tętniczego i optymalizację leczenia farmakologicznego. W opinii naukowców poprawę kontroli ciśnienia tętniczego i zmniejszenie ryzyka chorób sercowo naczyniowych można uzyskać poprzez:

    Normalizację wagi ciała
    (redukcję masy ciała u osób z nadwagą, tak by pożądane wartości BMI wynosiły 18 - 25 kg/m2. Od dawna znana jest zależność pomiędzy nadwagą i otyłością, a występowaniem nadciśnienia tętniczego. Nadmiar tkanki tłuszczowej, szczególnie trzewnej, określany mianem otyłości brzusznej, sprzyja występowaniu nadciśnienia tętniczego. Zmniejszenie masy ciała powoduje obniżenie ciśnienia u otyłych Pacjentów oraz wywiera korzystny wpływ na współistniejące zaburzenia metaboliczne, takie jak: oporność na insulinę, cukrzycę, zaburzenia lipidowe, czy obturacyjny bezdech senny (OBS).
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Ograniczenie spożycia, soli kuchennej do 5 g chlorku sodu (NaCl) na dobę
    (1łyżeczka do herbaty to 6,5 g soli). Korzyści z ograniczenia sodu w diecie są wielokierunkowe. Są widoczne zarówno u Pacjentów ze stanem przed nadciśnieniowym w zapobieganiu rozwojowi nadciśnienia, jak i dla chorych z już rozwiniętym nadciśnieniem, wzmacniając skuteczność leczenia farmakologicznego. Najlepiej zrezygnować ze stosowania gotowych kostek rosołowych, sosów i zup w proszku, mieszanek przypraw typu Vegeta, czy Kucharek. W ich skład wchodzi głównie sól i wiele innych substancji, które niekorzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy. Smak potraw możemy poprawić stosując zioła, takie jak majeranek, bazylia, czosnek, tymianek, oregano, koperek itp.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Stosowanie diety bogatej w warzywa
    Dieta z przewagą warzyw i owoców nie tylko zawiera mało sodu, lecz ze względu na zwiększoną zawartość potasu wiąże się z obniżeniem ciśnienia tętniczego. Zaleca się, aby dziennie spożyć min. 400 g warzyw i owoców. Buraki, pomidory, papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, sałata, pietruszka, brokuły i inne, są źródłem potasu i magnezu, witamin, minerałów, których niedobór wywołuje zaburzenia w pracy układu sercowo-naczyniowego. Wpływają one korzystnie na regulację ciśnienia krwi, zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz flawonoidów, które wspomagają prawidłową pracę serca i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa oraz cukrów prostych
    (w tym słodyczy). Korzyści wynikające z takiej diety potwierdzono w badaniach osób będących na diecie jarskiej, u których ryzyko sercowo-naczyniowe było niższe niż na diecie zawierającej mięso.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Zmniejszenie całkowitego spożycia tłuszczów, szczególnie tłuszczów nasyconych
    (zwierzęcych). Zamiast tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, boczek, masło, śmietana), do przygotowywania posiłków należy używać niewielkich ilości olejów roślinnych (olej rzepakowy niskoerukowy, słonecznikowy, sojowy, olej z pestek winogron) oraz oliwy z oliwek.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Regularny wysiłek fizyczny
    jak np.: spacer, nordic walking, jazda na rowerze, jogging, aerobik w wodzie, pływanie, szybki taniec, wolny bieg. Wysiłek zwiększa dopływ krwi do mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi, stymuluje funkcje oddechowe i sercowo-naczyniowe, poprawia siłę mięśni i elastyczność stawów oraz zmniejsza napięcie nerwowe. U osób z nadciśnieniem tętniczym przeciwwskazane są ćwiczenia i sporty siłowe, polegające na krótkotrwałym, jednorazowo dużym wysiłku statycznym. Najbardziej korzystne efekty wprowadzenia aktywności fizycznej są widoczne, gdy ćwiczenia wykonywane są regularnie, co najmniej 5 razy w tygodniu, po 30-60 minut dziennie. U osób o niskiej aktywności wysiłek fizyczny należy wprowadzać stopniowo, rozpoczynając od 2-3 razy w tygodniu po 30 minut.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Zaprzestanie palenia tytoniu
    przynosi zawsze znaczące korzyści. W licznych badaniach udowodniono, że palenie papierosów prowadzi pośrednio do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi i przyśpieszenia czynności serca, a zerwanie z nałogiem palenia daje szybko zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych do poziomu, jak u osób niepalących.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Ograniczenie spożycia alkoholu
    Wśród alkoholi, pozytywne działanie poprzez umiarkowane spożycie udowodniono w przypadku czerwonego wina. Zawiera ono związki flawonowe, m.in. resweratrol, który ma udowodnione protekcyjne działanie na układ krążenia, m.in. poprzez wzmacnianie ścian śródbłonka naczyniowego, hamowanie agregacji płytek krwi, oraz wyrównanie ciśnienia tętniczego. Pod pojęciem umiarkowane spożycie alkoholu, rozumiemy dawkę alkoholu nieprzekraczającą 10-20 g u mężczyzn z nadciśnieniem tętniczym oraz 20-30 g alkoholu u kobiet, pamiętając, że 10 g alkoholu odpowiada 100 ml czerwonego wytrawnego wina.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    W minionym dziesięcioleciu największy wpływ na wskazówki dietetyczne miały wyniki badania DASH. Stosowana w nim dieta była oparta na dużej zawartości warzyw i owoców, spożywanych w postaci 4 posiłków oraz 2 kolejnych ubogotłuszczowych posiłków z produktów mlecznych. Stosowane produkty zawierały zmniejszoną zawartość tłuszczów, w tym głównie nasyconych. Stosowanie diety DASH miało korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze, co wiązało się z jego obniżeniem, widocznym już po 2 tygodniach stosowania tej diety.

    Pobierz wersję do druku TUTAJ!

    Zwiń
  • ZALECENIA DLA PACJENTÓW Z ZAŁOŻONYM OPATRUNKIEM GIPSOWYM

    Informacje ogólne
    Opatrunek gipsowy uzyskuje dostateczną twardość po około 24 godzinach. W tym czasie kończyny w gipsie nie należy opierać o twarde podłoże, aby gips nie uległ wgnieceniu, co może stać się przyczyną odleżyn. Nie wolno przyspieszać suszenia opatrunku przy pomocy zewnętrznych źródeł ciepła. Należy chronić opatrunek gipsowy przed zamoczeniem czy złamaniem w czasie całego okresu unieruchomienia. Nie wolno samodzielnie zdejmować opatrunku ani próbować go modyfikować.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Sytuacje alarmowe
    W przypadku wystąpienia poniższych dolegliwości lub sytuacji budzących niepokój należy niezwłocznie zwrócić się do lekarza:

    • zasinienie palców
    • obrzęk palców (nawet gdy kończyna trzymana jest wyżej)
    • bóle palców
    • mrowienia w palcach
    • zmoczenie lub pęknięcie gipsu
    • narastający ból i uczucie ciasnoty wewnątrz opatrunku unieruchamiającego

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Unieruchomienie kończyny górnej
    Rękę należy nosić na temblaku w podwyższonej pozycji. W nocy zdejmować temblak, a pod rękę podłożyć poduszkę. Zmniejszy to obrzęk i ból. Nie należy nosić pierścionków (skłonność do obrzęków) ani malować paznokci (obserwacja ukrwienia kończyny). Zaleca się (w porozumieniu z lekarzem i zależnie od wysokości unieruchomienia) wielokrotne w ciągu dnia wykonywanie ćwiczeń:

    • jeśli palce nie są unieruchomione - wyprost /rozpostarcie palców ręki i zaciskanie pięści
    • jeśli staw łokciowy nie jest unieruchomiony - zgięcie i wyprost w łokciu
    • jeśli uraz nie dotyczy ramienia - napinanie mięśni ramion
    • jeśli staw ramienny nie jest unieruchomiony - poruszanie ramionami (koliście)

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Unieruchomienie kończyny dolnej
    Noga powinna być utrzymywana w podwyższonej pozycji. W pozycji siedzącej noga powinna znajdować się powyżej biodra. W pozycji leżącej noga unieruchomiona powinna znajdować się powyżej poziomu serca - należy podłożyć pod nią poduszkę. Nie wolno stawać na unieruchomionej nodze - chodzenie wyłącznie przy pomocy kul łokciowych bez obciążania unieruchomionej kończyny. Nie malować paznokci (obserwacja ukrwienia kończyny).
    Zalecane ćwiczenia - do wykonywania wielokrotnie w ciągu dnia:

    • jeśli palce nie są unieruchomione - poruszanie palcami u nóg
    • jeśli kostka nie jest unieruchomiona - koliste ruchy stóp
    • jeśli kolano nie jest unieruchomione - zginanie i prostowanie kolana
    • napinanie i rozluźnianie mięśni uda

    Pobierz wersję do druku TUTAJ!

    Zwiń

W naszym serwisie wykorzystujemy pliki Cookies. Są one zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te zawsze można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce Prywatności