Studia podyplomowe dla personelu medycznego

Grupa LUX MED we współpracy z Wyższą Szkołą Informatyki, Zarządzania i Administracji w Warszawie uruchamia studia dla kadry administrującej placówkami medycznymi. Studia powstały przede wszystkim z myślą o pracownikach Grupy, jednak w zajęciach mogą uczestniczyć także zainteresowane osoby spoza firmy.

„Prawo medyczne w administrowaniu podmiotem leczniczym - teoria i praktyka" to niestacjonarny program studiów prowadzony m.in. przez praktyków z Grupy LUX MED.
W trakcie 210 godzin zajęć słuchacze będą mogli poznać praktyczne aspekty zarządzania podmiotem leczniczym, a także istotnie podnieść swoją wiedzę z zakresu prawa medycznego. Studia skierowane są do kadry zarządzającej, jak również wszystkich pracowników medycznych, którzy planują rozwój w tym obszarze.
Program studiów pozwala zapoznać się z organizacją systemu ochrony zdrowia w Polsce, a także w odniesieniu do innych krajów. Wykładowcy przedstawią zasady zarządzania w organizacji i zagadnienia związane z finasowaniem podmiotów leczniczych. Bardzo ważnym elementem planu studiów będzie rozbudowany moduł prawa medycznego. Ponadto, słuchacze będą mogli nauczyć się podstaw związanych z promocją i wizerunkiem placówek medycznych. Program obejmuje zajęcia z marketingu, zarządzania marką, a nawet wystąpień publicznych.
Obserwujemy duże zapotrzebowanie na tego typu szkolenia wśród kadry menedżerskiej placówek medycznych. Będąc liderem rynku prywatnej opieki zdrowotnej mamy wiedzę na temat zarządzania, którą chcemy dzielić się z innymi. Jest to kolejny już przykład działalności dydaktycznej, która jest dostępna również dla personelu medycznego spoza naszej firmy. Pod koniec minionego roku uruchomiliśmy cykl kursów szkoleniowych dla pielęgniarek i położnych, które według naszych przewidywań może ukończyć w ciągu roku nawet 700 osób z całej Polski - mówi lek. med. Barbara Gad - Karpierz, Członek Zarządu ds. Medycznych LUX MED.