Manager Award 2012 dla Anny Rulkiewicz

Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED, została nagrodzona tytułem Manager Award 2012. Wyróżnienie zostało nadane za innowacje na rynku medycznym i zdrowotnym.

Nagrody Manager Award przyznawane są wybitnym managerom działającym na polskim rynku. Kapituła konkursu wyróżniła m.in. Prezes Grupy LUX MED, Annę Rulkiewicz. „Obchodząca w tym roku swoje 20 - lecie Grupa LUX MED jest dzisiaj największym prywatnym dostawcą opieki zdrowotnej w Polsce. Osiągnęliśmy to dzięki innowacyjnemu podejściu do obsługi klientów i wyjątkowo zróżnicowanej gamie usług, które zostały niedawno poszerzone o działalność ubezpieczeniową. Ostanie lata to okres niezwykle intensywnego rozwoju naszej firmy. Sukcesem zakończył się długofalowy proces integracji marek i ujednolicenie funkcjonujących w nich systemów informatycznych. Rok temu wdrożyliśmy w naszych placówkach elektroniczny podpis - jesteśmy pierwszą siecią medyczną, której udało się wprowadzić to rozwiązanie na tak dużą skalę. Każdego dnia staramy się umacniać naszą firmę na pozycji lidera polskiego rynku opieki medycznej " - mówi Anna Rulkiewicz.

Nagrody Manager Award przyznawane są przez Wydawnictwo Business Magazine Manager. W tym roku Jury uhonorowało najlepszych menedżerów w kategoriach: innowacje, nowe technologie, ekologia, kultura, CSR, a także produkcja, handel i usługi.

Nota biograficzna Anny Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED

Absolwentka Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu (równoległe studia na Uniwersytecie w Hamburgu), studiów podyplomowych w Polsko-Francuskim Instytucie Ubezpieczeń przy Instytucie Francuskim oraz cyklu szkoleń z zakresu m.in. zarządzania, sprzedaży, komunikacji, marketingu (w tym 3-letnich studiów menedżerskich) w ramach certyfikowanego programu branży ubezpieczeniowej LIMRA "Marketing Strategies for Executive Advancement" (LIMRA Executive Development Group). Ukończyła również wiele kursów z zakresu zarządzania, sprzedaży, finansów, marketingu oraz bankowości. Z LUX MED związana jest od 2002 r., gdzie początkowo pełniła funkcję Członka Zarządu, Dyrektora Sprzedaży i Marketingu. W 2007 r. została Prezesem Grupy LUX MED. Pełni również funkcję Prezesa Zarządu Związku Pracodawców Medycyny Prywatnej.

Jej doświadczenie zawodowe obejmuje też m.in. zarządzanie w latach 2001-2002 Pionem Sprzedaży i Marketingu w Credit Suisse Life & Pensions Towarzystwie Ubezpieczeń na Życie oraz Powszechnym Towarzystwie Emerytalnym / Winterthur, gdzie nadzorowała pracę departamentów: sprzedaży wewnętrznej, sprzedaży zewnętrznej, ubezpieczeń grupowych, marketingu i komunikacji. W latach 1998 - 2001 pracowała dla Zurich Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. i Zurich Powszechne Towarzystwo Emerytalne S.A. Pełniąc funkcję Dyrektora Ubezpieczeń Grupowych i Szkoleń odpowiadała m.in. za segment ubezpieczeń grupowych, w tym również za tworzenie usług, system rekrutacji oraz zarządzanie szkoleniami. Po powierzeniu jej funkcji Dyrektora Segmentu Klienta Korporacyjnego i uzyskaniu nominacji na członka zarządu Zurich Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. odpowiadała za segment klienta z sektora small business i klienta korporacyjnego. W latach 1995 - 1998 pracowała w Commercial Union Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A, gdzie na ostatniej pełnionej funkcji odpowiadała za rozwój sprzedaży ubezpieczeń grupowych i indywidualnych w ramach bankassurance.