LUX MED przejmuje sieć medyczną Medicor

LUX MED przejmuje sieć czterech placówek medycznych w Rzeszowie. Medicor świadczy usługi ambulatoryjne i diagnostyczne, a więc doskonale wpisuje się w zintegrowany model skoordynowanej opieki zdrowotnej, w którym działa Grupa LUX MED.

Medicor uruchomiono w 1993 roku. Sieć składa się z czterech placówek medycznych: przy ulicy Jabłońskiego, Kochanowskiego, Piłsudskiego i Wyzwolenia. Centrum medyczne przy ul. Jabłońskiego świadczy usługi z zakresu medycyny rodzinnej, konsultacji specjalistycznych, diagnostyki, rehabilitacji i stomatologii. Znajduje się w nim również Apteka Medicor również przejęta przez LUX MED. Poradnia przy ul. Piłsudskiego oferuje stomatologię i rezonans magnetyczny, a placówka przy ul. Wyzwolenia świadczenia z zakresu medycyny pracy. Centrum medyczne przy ul. Kochanowskiego zapewnia opiekę lekarzy medycyny rodzinnej.

Sieć medyczna Medicor oferuje świadczenia na podstawie kontraktu z Narodowym Funduszem Zdrowia, jak również komercyjnie klientom korporacyjnym i indywidualnym. Z siecią współpracuje obecnie ponad 120 lekarzy.

"Konsekwentnie rozbudowujemy naszą sieć centrów medycznych działając w zintegrowanym modelu skoordynowanej opieki zdrowotnej. Medicor oferując usługi ambulatoryjne, a także z zakresu diagnostyki obrazowej doskonale wpisuje się w naszą strategię. Chcemy uzyskiwać naturalne synergie z myślą o pacjentach, dlatego jesteśmy zainteresowani akwizycjami w miastach, gdzie nasze ośrodki diagnostyczne i ambulatoryjne mogą się wzajemnie uzupełniać. Medicor był dotychczas naszym podwykonawcą, dzięki czemu mogliśmy lepiej poznać standard oferowanej tam opieki medycznej i z pełnym przekonaniem podjąć decyzję o przejęciu" - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

"Połączenie lokalnego potencjału z siłą ogólnopolskiej marki będzie dużą korzyścią dla naszych pacjentów i pracowników. Jesteśmy przekonani, że to właściwy krok, z którego obie strony będą w pełni zadowolone" - mówi Taduesz Mazurek, Prezes Zarządu spółki Medicor.

W Rzeszowie działa już centrum medyczne LUX MED przy al. Kopisto 1. Dołączenie sieci Medicor do Grupy LUX MED oznacza zwiększenie liczby rzeszowskich placówek Grupy do pięciu i łącznie 172 na terenie całego kraju.

Sprzedającemu doradzali bank inwestycyjny BESI oraz Kancelaria Krassowski, natomiast doradcami kupującego byli Kancelaria Gessel oraz PwC.