LUX MED inwestuje w stomatologię - przejął Centrum Stomatologiczne EURODENTAL

15.02.2016 r.

LUX MED kupił sieć pięciu specjalistycznych placówek Centrum Stomatologicznego EURODENTAL zlokalizowanych na terenie Warszawy i okolic. Tym samym Grupa LUX MED powiększa liczbę swoich centrów medycznych do 192 i umacnia kompetencje w stomatologii.

Centrum Stomatologiczne EURODENTAL prowadzi działalność medyczną od 1989 roku. Oferta przychodni CS EURODENTAL jest skoncentrowana na wysokospecjalistycznych usługach dentystycznych obejmujących m.in.: implanty, protetykę, rekonstrukcje, periodontologię, ortodoncję, diagnostykę. Poza korzystną lokalizacją placówek oraz nowoczesną infrastrukturą jednym z głównych atutów CS EURODENTAL jest wysoko wykwalifikowany i doświadczony personel medyczny. Rocznie przychodnie EURODENTAL przyjmują kilkanaście tysięcy pacjentów.

- Usługi stomatologiczne oferowaliśmy dotychczas głównie w naszych centrach medycznych LUX MED i PROFEMED. Przejmując EURODENTAL, znacząco rozwijamy naszą infrastrukturę dentystyczną na terenie Warszawy. Siłą Grupy LUX MED jest jakość usług, rozbudowana sieć blisko naszych pacjentów, a także szeroki zakres usług. Mamy już ośrodki specjalizujące się w onkologii, procedurach endoskopowych, medycynie estetycznej, medycynie sportowej, a teraz także ośrodki stomatologiczne. Wraz z rozwojem Grupy LUX MED zwiększamy liczbę nie tylko placówek ambulatoryjnych o ogólnym profilu, ale także wysokospecjalistycznych centrów kompetencyjnych rozwijanych z myślą o bezpieczeństwie naszych pacjentów - mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

- Specjalistyczne usługi na wysokim poziomie, jakie oferuje EURODENTAL, mogą być rozwijane tylko przy silnym inwestorze o wysokiej pozycji i możliwościach inwestycyjnych. Dlatego właśnie LUX MED rekomendowaliśmy do zawarcia tej transakcji. Wymagało to odpowiedniego przygotowania spółki do sprzedaży i wsparcia w negocjacjach warunków transakcji. Doświadczenie współpracy z kluczowymi inwestorami pomaga doprowadzać takie transakcje do korzystnego dla stron finału - dodaje Tatiana Piechota, Prezes Upper Finance Med Consulting, który doradzał w procesie po stronie Eurodental.